Akademi som triggar fantasin för stadens framtid

Vad ska hända med Getakärrs kyrkoruin och trästockarna i Farehamnen? I två veckor har Sommarakademin hållit till i Varberg för att väcka tankar om vad som ska hända med gamla platser.

ANNONS
|

Trätavlor med foton från Varberg ligger upp och nedvända i en hög på bordet redo att spikas upp. I Stenas kontorshus i hamnen gestaltas 12 platser från Varberg som deltagarna i Sommarakademin valt ut. Tanken är att bilda föreställningar om hur de kan se ut i framtiden.

– En av huvudfrågorna har varit hur man bestämmer vad man ska ha kvar. Vad gör man till exempel med rampen när det inte går någon stenabåt längre? säger Marie Kraft som samordnat Sommarakademin.

Under två veckor har internationella studenter, studenter från campus och Peder Skrivare, varbergsbor och inbjudna arkitekter och konstnärer haft samtal och workshops. Under två dagar gick de på stadsvandringar och besökte bland annat Äskhults by och Himle. Under fredag och lördag avslutar de med öppet hus.

ANNONS

Achyut Siddu studerar arkitektur på Chalmers och har tagit fram vykort på var och en av de 12 platserna. Trästockarna i Farehamnen har formen av an arkad under en stormig himmel.

– Jag har föreställt mig vad man skulle kunna göra med de här platserna. De här stockhögarna skulle kunna bli ett monument, säger han.

Deltagarna på Sommarakademin har även försökt att fånga varbergskänslan. Ena väggen är på gång att fyllas av en målning över hamnen och strandpromenaden. Andra platser som gestaltas är den gamla oljecisternen, Caprinusfabriken och Carl och Karin Larssons sommarviste vid Subbebrottet.

– Känslan består av olika tidsperioder. Det gamla och det nya står sida vid sida, säger Marie Kraft.

Achyut Siddu håller på att bygga en prototyp av en vindsnurra, men ingen sådan man är van att se i Varberg. Han har inspirerats av de 1000 år gamla vindsnurrorna i Iran. En mer primitiv variant, där snurran ligger vertikalt, berättar han.

– När jag tänker på Varberg så ser jag en sak som aldrig ändras och det är vinden, den är alltid där, säger han.

ANNONS