Fast i pappersbyråkratin. Trots att Afrim Rexhepi kan redogöra för varenda utbetalning som gjorts av arbetsgivaren anser Migrationsdomstolen att ord står mot ord.
Fast i pappersbyråkratin. Trots att Afrim Rexhepi kan redogöra för varenda utbetalning som gjorts av arbetsgivaren anser Migrationsdomstolen att ord står mot ord.

Afrim har haft flera jobb – utvisas

Afrim Rexhepi kom från Makedonien till Sverige för drygt två år sedan. Sedan juni 2014 har han arbetat för Vrenninge Fastighets AB i Himle. Men nu har Migrationsdomstolen beslutat att han ska utvisas. Anledning: Han anses haft för många arbetsgivare.

ANNONS
|

– Det är helt absurt alltihop. Trots att jag själv intygat att han jobbat för oss sedan start vägrar såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen att lyssna, säger Afrims arbetsgivare, Pierre Heramb.

Sedan ett drygt år tillbaka har Afrim fört en tröstlös kamp mot myndigheterna. I december fick han avslag på sin ansökan om fortsatt uppehålls- och arbetstillstånd med hänvisning till att han ska ha haft två olika anställningar, i två olika bolag, under perioden första november 2014 till februari 2015. Enligt gängse praxis måste han kunna bevisa att han arbetat för samma arbetsgivare under minst ett år.

Trots att såväl Afrim som hans arbetsgivare intygat att så är fallet, vägrar Migrationsverket att tro på någon av dem.

ANNONS

Allt bygger enligt Pierre Heramb på ett beklagligt misstag. Då Afrim anställdes var alla anställda samlade i Vrenninge. Koncernen hade sedan långdragna förhandlingar med facket om vilket kollektivavtal som var tillämpligt för de anställda. Efter förhandlingarna överfördes delar av personalen till systerbolaget Kiroan, som ingår i samma koncern.

I samband med överföringen skrevs nya anställningsavtal. Av misstag skrev man då även ut ett avtal till Afrim Rexhepi, som dock aldrig blev påskrivet eftersom han skulle vara kvar hos Vrenninge. Så snart misstaget upptäcktes flyttades han också tillbaka dit. Men då Afrim under en period var sjukskriven, efter att ha råkat ut för en arbetsplatsolycka, kom ersättningen trots detta att betalas ut av fel bolag.

Det är det som såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen, dit Afrim överklagat, nu motsätter sig. Enligt de båda myndigheterna kan det ”inte anses styrkt att han var anställd av ett och samma bolag under tidsperioden den 25 november 2014 till 25 mars 2015”, då det anställningsavtal som avser Vrenninge dessutom inte lämna-des in till Migrationsverket före beslut.

Afrim mår i dag väldigt dåligt.

– Mina nerver är helt ur balans, säger Afrim som nu är sjukskriven från sitt arbete som bilmekaniker på grund av stress.

– Hela situationen är djupt beklaglig. Afrim är en superambitiös och omtyckt kille av alla här på Vrenninge. Det här är bara ren dum byråkrati, säger Pierre Heramb, som tillsammans med Afrims juridiska ombud dock har för avsikt att fortsätta kämpa för sin anställde och överklaga till högsta instans, Migrationsöverdomstolen.

ANNONS
ANNONS