Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Adnan Bainca startar integrationslag

Adnan Bainca och Unite People fortsätter sitt segertåg. Senaste bragden kom i tisdags. 30 000 kronor för att starta ett eget fotbollslag. – Det här är integration på riktigt, säger Adnan Bainca.

Nyheten är redan ute på Adnan Baincas facebooksida. Med en bild på sig själv och en överdimensionerad bankcheck berättar han om senaste succén. "30 lök för att starta ett integrationslag" lyder bildtexten, och pengarna kommer från Skandias stiftelse "Idéer för livet".

– Vi kommer långt med de här pengarna, säger han.

Matchkläder, träningsvästar, bollar och koner. Pengarna täcker mycket av det praktiska. Men resten är upp till Adnan Bainca som tillsammans med Martin Strömberg på Varbergs Bois ska driva integrationsprojektet.

– Det här blir som ett sidoprojekt för Unite People, säger Adnan.

Adnans tanke är att skapa ett fotbollslag, med hälften nyanlända och hälften av människor som redan känner sig etablerade i det svenska samhället.

– Det snackas mycket om integration, men det görs alldeles för lite. Jag tycker den här 50/50-indelningen är något positivt. Då snackar vi integration på allvar.

Det är tänkt att integrationslaget ska spela i division 7. Drömtränaren är Jörgen Gustafsson som tränar Varbergs Bois U19-lag. Och förhoppningen är att 25 personer ska vara spelklara till hösten. Adnan Bainca tror att intresset att spela i laget kommer vara stort.

– Vi är ju runt 100 personer varje vecka på Unite People, så det kanske blir svårt att göra ett urval. De som visar mest intresse får spela helt enkelt.

Läs också: Bainca lever för fotboll dygnet runt

MEST LÄST