60-gräns vid Stråvalla förskola ifrågasätts av oroliga föräldrar

Föräldrar och personal vill att hastigheten ska sänkas utanför Stråvalla förskola. – Av säkerhetsskäl vågar vi inte ens gå över vägen till skogen med barnen. Skulle det hända något hade man aldrig förlåtit sig själv, säger förskolläraren Caroline Emretsson.

ANNONS
|

En härlig majsol lyser över Stråvalla i nordligaste delen av Varbergs kommun. Här finns fina naturområden med både skog och strand.

Men här finns också väg 845. En kort promenad från busshållsplatsen till ortens förskola är tillräcklig för att få bekräftat att här körs det fort. Betydligt fortare än de 60 kilometer i timmen som råder.

– De ligger minst i hundra. Lastbilarna kör också jättefort, säger Caroline Emretsson.

Det är en raksträcka på den 60-väg som går förbi förskolan i Stråvalla. Den inbjuder till än högre hastigheter.

Väg 845 har diskuterats flera gånger tidigare. För några år sedan sänktes hastigheten från 70 till 60, efter en motion till kommunfullmäktige.

ANNONS

– Men det hjälpte inte. Det är ingen som kör 60 här, säger Lina Buurstra som har barn på förskolan.

Trots att flera myndigheter anser att en hastighetsbegränsning vore det bra är det inte säkert att det blir så. Samtidigt konstaterar man nämligen att det behövs fler åtgärder (exempelvis trafikhinder och gång/cykelbanor) än enbart en hastighetssänkning.

– Men varför görs då inga åtgärder så att man kan sänka hastigheten mer? Det står till och med uttryckligen att Varbergs kommun och Trafikverket ska samarbeta kring utformningar av vägen. Men inget händer, säger Lina Buurstra.

I dagsläget finns det inte ens skyltar som gör bilförare uppmärksamma på att det ligger en förskola intill vägen.

Nu har ärendet överklagats till Transportstyrelsen. Det är föräldrarnas sista hopp.

Skulle ni avråda barnfamiljer att flytta hit?

– Ja, nästan är det så. Hade vi vetat att det skulle vara så här så hade man kanske funderat en runda till. Jag trodde att det var något som hade tagit lite längre tid, men att det var på väg, säger Lina Buurstra.

– Man förstår inte riktigt vad problemet är och hur man bara kan skylla på varandra hela tiden, avslutar Lina Voss, även hon orolig förälder.

ANNONS

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta väg 845:

För flera år sedan sänktes hastigheten från 70 till 60.

Är en statlig väg.

”Att det finns förare som kör för fort eller ovarsamt är ett allvarligt trafiksäkerhetsproblem men utgör i sig inget skäl att sänka hastighetsgränsen”, har Länsstyrelsen skrivit i ett utlåtande.

Det finns ingen regel som säger att det måste vara 30 kilometer i timmen utanför en skola eller en förskola. Kommunen gör en bedömning från fall till fall.

ANNONS