Årets hårda lokala klappar

Varje år begåvas vi Varbergsbor med lokala böcker. Det här året känns utgivningarna särskilt frestande.

ANNONS
|

Historielösheten breder ut sig. Det är trist och kanske även lite farligt. Vad händer om vi glömmer bort hur samhället har utvecklat sig. Det är bara ett par, tre generationer sedan våra förfäder levde i fattigdom med blygsamma resurser.

Lars Grimbeck och bildskaparen Stefan Gustafsson kommer med en ny intressant bok om Varbergs anknytningar till Danmark.… Pablo Wiking-Faria och Pär Connelid har letat i arkiven och hittat kartor – tidsdokument som väcker liv i fantasi kring hur det såg ut förr. …Men det finns mer. Kvaliteten på den lokala litteraturen blir allt bättre.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS

Författare: Pär Connelid och Pablo Wiking-Faria.

Utgivare: Hallands kulturhistoriska museum.

Sidor: 272.

Att titta på gamla kartor fascinerar rätt många. Det intressanta är att se hur samhället förändras. Bara genom att slänga en blick på en planeringskarta från 1980-talet fattar du hur snabbt samhället utvecklas.…I den här nya utgåvan av historiska Hallandskartor, tar vi några hundra år framåt i utvecklingen. I den första utgivningen presenterades kartor från 1400-talet. Man kan tänka att det gick till så att sjöfararna berättade och kartritarna lite på måfå ritade in kustlinjer. De alstren hade knappast fungerat som orienteringskartor i dag.…I den här nya utgåvan behandlas kartor från 1700- och 1800-talen. Det blir lite lättare att ta till sig.…Stadskartan även Staden Warberg från cirka 1800 är handritad och skulle få plats på baksidan bankkortet. Warbergs innerstad var fyra kvarter brett och åtta kvarter långt. Vägarna norr om östra tullhuset räknades som vägen till Borås.

Författare: Håkan Norling.

Förlag: Norling support.

Sidor: 150.

Fantasin flödar när Norling ger sig in i den tecknade historieberättelsen om staden. Humorn har en stor del i Håkans skapelser.…Vi får bekanta oss med gamla platser och miljöer från Varberg som folk upplevelse långt innan förtätningarna hade tagit fart. Bäcken Rinnan är avbildad med hästar och låga trähus. Långt senare fick området en gata som kallades Bäckgatan.…En hel del böcker som getts ut de senaste åren är berikade med Norlings alster. Säreget är ordet.

Författare: Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson.

Förlag: Hembygdsföreningen Gamla Varberg.

Sidor: 304.

Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson levererar praktverk år efter år. Årets mäktigaste bok tar upp Varbergs djupa förbindelse till Danmark. För oss Danmarksälskare som fortfarande grämer sig för att Danmark släppte Halland, framkallar det lyckotårar.…Grimbeck och Gustafsson har gjort ett gediget jobb för att hitta alla kopplingar till oss "östdanskar".…Grimbeck berättar bland annat om Roskilde domkyrka är exempelvis Varbergs fästning avbildad.…Vi får också läsa om när dansken kungen Kristian IV flydde för livet 1612 efter kraftmätning mot svenskar i Skällinge, denna fridfulla plats.

Författare: Errol Flysjö med flera.

Förlag: Varbergs idrottshistoriska förening.

Sidor: 300

Släpps på fredag den 21 december.

Traditionen håller i sig. Varje år gör den idrottshistoriska föreningen ett hästjobb, när de sammanställer årets idrottshändelser. Roligast är greppen som tas kring forna tider. Brottningen får ett rejält kapitel med klubbarna som kanske helt fallit i glömska.…Hur många minns brottarkulturerna som frodades i Galtabäck och Karl Gustav? På fredag släpps boken, precis lagom till jul.

Författare: Anna och Andreas Karlsson.

Förlag: Utblick Media.

Sidor: 288.

Hur var vardagen för hallänningar för 400 år sedan? De frågorna hjälper syskonen Karlsson oss att lösa efter ännu en historisk tillbakablick. Som bekant gräver de i arkiv och letar upp vardagsnära ting och situationer som kan kännas speciella för oss nu.…Fast, var det så annorlunda egentligen. Det känns som mycket är sig likt. Det var granntvister och bråk även då. Den stora skillnaden var att kyrkans makt över människorna var betydligt obehagligare.…Kvinnors situation var om möjligt ännu svårare under 1600-talet. Samhällets dom över de kvinnor som fick barn utanför äktenskapet var sträng.… Kvinnor som gömde undan födda barn räknades som mördare och straffades med döden.…Allt är inte här elände. Här finns roliga anekdoter från hela länet.

ANNONS