”Riv skiten”. Kommunpolitikern Pierre Ringborg har bott på Åkaren, som ligger vid Östra Vallgatan mellan Södergatan och Södra Vallgatan, i 16 år. Han tycker att fastigheten är i så dåligt skick att den borde rivas och att kommunen borde kunna erbjuda ett bättre boende till människor som har haft det svårt i livet.
”Riv skiten”. Kommunpolitikern Pierre Ringborg har bott på Åkaren, som ligger vid Östra Vallgatan mellan Södergatan och Södra Vallgatan, i 16 år. Han tycker att fastigheten är i så dåligt skick att den borde rivas och att kommunen borde kunna erbjuda ett bättre boende till människor som har haft det svårt i livet.

Åkaren - "huset som gud glömde"

Ytterdörren öppnas hastigt. En kvinna kommer ut, tänder en cigarrett och säger: – Det här är huset som gud glömde. Pierre Ringborg håller med - han bor också i huset.

ANNONS
|

På senaste fullmäktigemötet var Åkaren uppe på dagordningen. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) sa sig vara medveten om fastighetens dåliga skick. Men inget mer besked än så kom från hennes läppar.

– Jag tycker att det är obehagligt att bo här, det är mögel överallt, säger kvinnan som kom ut från ytterdörren. Hon har haft ett akutboende i fastigheten i två år.

Hon berättar att varje morgon startar med huvudvärk och tät näsa. Ögon svider. Hennes teori är att det beror på mögel.

– Vi har husmöte en gång i månaden och då tog jag upp det med personalen. Men de tror inte att besvären beror på mögel.

ANNONS

– Jag får acceptera det hela för jag har ingen annanstans att ta vägen.

De små köken i akutboendena är utdömda. Vissa använder dem ändå och då går brandlarmet nästan direkt. Istället hänvisas de boende till ett gemensamt kök.

– Det köket är så äckligt att jag inte vill använda det. Jag äter mest smörgåsar. I min dusch är det hål i mattan, vattnet rinner under och det blir bubblor, säger kvinnan.

Kommunpolitikern Pierre Ringborg har bott i fastigheten i 16 år. Han bor i en vindsvåning. Lägenheten är sliten och är i behov av renovering.

– Men utsikten är fin, jag ser ut över Fästningen, säger han.

– Men har man ett val så bor man inte på Åkaren. Under de åren som jag har bott här har jag sett huset förfalla. Åkaren är Varbergs fattighus och det ska inte vara så 2016.

– Titta bara på tvättstugan som vi har. Den är inte så trevlig.

Vad tycker du att kommunen ska göra med fastigheten?

– Riv skiten. Det här är ingen fastighet att bevara.

Vad ska ni som bor på Åkaren ta vägen?

– Kommunen får väl flytta på oss. Det är inte så noga. Nu har vi lägsta möjliga standard, så låg att jag tycker det är en skam.

ANNONS

Vad vill du se på tomten i stället?

– Läget är kanonbra så det vore väl inte svårt att sälja och få in en massa pengar. Det skulle kunna bli en ny fastighet här med både bostadsrätter och hyresrätter.

Mitt över gatan ligger Kanngjutaren. Dyraste bostadsrätten i sexvåningshuset kostade 3,5 miljoner kronor när huset stod klart 2011. Det säger lite om läget.

Pierre Ringborg är kritisk till att serviceförvaltningen låter en stor fastighet i centrum stå och förfalla. Han visar en del som har stått tom i flera år. I fönstret står det kvar vissna blommor.

– Ingen bryr sig om den här fastigheten. Samtidigt kan vi som bor här inte ställa några krav. Vi är livegna på grund av vår livssituation. Alternativet hade varit att bo på gatan.

Fastigheten Åkaren byggdes 1948. Socialförvaltningen har verksamhet i hela fastigheten. Lokalerna används av bland annat beroendeenheten för besöksverksamhet.

Tolv mindre lägenheter används till akutboende och till utslussningslägenheter av beroendeenheten. Men frågan är hur det går med utslussningen. Många bor kvar på Åkaren år efter år.

15 lägenheter hyr socialförvaltningen ut i andra hand till personer som beviljats sociala hyreskontrakt.

ANNONS