Parlamentsledamöterna Son Chhay och Mu Sochua för CNRP säger att de är inställda på att delta i nästa års val i Kambodja, trots hot från premiärminister Hun Sen.
Parlamentsledamöterna Son Chhay och Mu Sochua för CNRP säger att de är inställda på att delta i nästa års val i Kambodja, trots hot från premiärminister Hun Sen.

USA varnar för kambodjansk isolering

USA:s ambassadör säger att Kambodjas anklagelser om inblandning i en konspiration är grundlösa, och varnar landet för att det håller på att isoleras. Även Margot Wallström oroas för utvecklingen i landet.

ANNONS
|

USA:s ambassadör William Heidt säger i ett anförande att han inte var helt överraskad över att oppositionsledaren Kem Sokha greps den 3 september. Däremot överraskades han av anklagelserna om en USA-konspiration för ett maktövertagande.

"Det här är extraordinära anklagelser", gjorda "utan ett uns av seriösa eller trovärdiga uppgifter", enligt ambassadören.

Enligt Heidt är det Kambodja som tar skada av händelsen, genom att bli internationellt isolerat och att västerländska turister väljer att spendera sina pengar i Halong Bay i Vietnam eller Phuket i Thailand i stället för kambodjanska Angkor Wat.

ANNONS

Begränsar demokratin

Gripandet av Kem Sokha, hot om att upplösa det största oppositionspartiet och nedstängningen av medier i Kambodja har den senaste tiden lett till ymnig internationell kritik.

Landets största oppositionsparti, Kem Sokhas CNRP, säger sig trots hoten vara inställda på att delta i nästa års nationella val.

Heidt säger att om landet skulle hålla allmänna val i dag så skulle de inte klassas som fria och rättvisa, och uppmanar landet att släppa Kem Sokha och återställa landets mediemarknad till det normala.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) följer utvecklingen i Kambodja "med stor oro".

"Arresteringen av oppositionsledaren Kem Sokha natten till den 3 september är tyvärr bara ett exempel på hur opposition och medias handlingsutrymme inskränks i Kambodja. Detta begränsar allvarligt det demokratiska utrymmet inför att landet går till val sommaren 2018", skriver hon i ett uttalande till TT.

Sverige trycker på

Sverige har via EU krävt att Kem Sokha släpps och för enligt Wallström samtal i en bred krets av aktörer i Kambodja och Sverige. Sverige har också ett utvecklingssamarbete med landet, som enligt henne ökar möjligheterna att påverka beslutsfattarna i landet.

"I samtal med företrädare för regeringen har vi understrukit vikten av att tillåta den politiska oppositionen och civilsamhällets aktörer att verka samt att tillåta fri media så att alla röster kan tillåtas att höras i landet".

ANNONS
TT

Fakta: Kambodja

Kambodja har närmare 16 miljoner invånare och är beläget mellan Thailand, Laos och Vietnam.

Landet är en monarki där kungen är statschef, men med nedtonad makt. I konstitutionen beskrivs landet som en liberal demokrati.

Kambodjas två kammare, nationalförsamlingen vars 123 ledamöter väljs i allmänna val var femte år, och senaten vars 61 ledamöter väljs av kommunfullmäktigeledamöter. Största partiet bildar regering.

Lokalval hålls också var femte år, ett år innan de nationella valen. Senast var i juni i år, då det enligt Transparency International överlag gick smidigt till.

Kambodjas starke man, Hun Sen, har lett landet sedan 1985.

ANNONS