Arméchef Min Aung Hlaing säger att inget annat land har rätt att blanda sig i Myanmars förehavanden. Arkivbild.
Arméchef Min Aung Hlaing säger att inget annat land har rätt att blanda sig i Myanmars förehavanden. Arkivbild.

USA: Systematiskt våld i Myanmar

USA menar att det finns bevis för att myanmarisk militär använt systematiskt våld mot rohingyer. En amerikansk rapport om situationen i Myanmar (Burma) publicerades i måndags, samtidigt som USA tillkännagav att man avsätter 185 miljoner dollar för rohingyaflyktingar.

ANNONS
|

Rapporten bygger på intervjuer med över tusen rohingyaflyktingar i Bangladesh. Termer som folkmord eller etnisk rensning används inte, men man fastslår att omfattning och karaktär av militärens agerande tyder på att "de var välplanerade och samordnade".

"Granskningen avslöjar att det nyligen förekommande våldet i norra Rakhine var extremt, storskaligt, utbrett och till synes inriktat på att både terrorisera befolkningen och driva ut invånarna", står det i rapporten.

Rapporten säger att 82 procent av de intervjuade flyktingarna personligen bevittnat mord och att 51 procent av de tillfrågade också berättat om sexuellt våld. Militären förnekar att den gjort något fel och försvarar sina handlingar med att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare. I den amerikanska rapporten säger 88 procent att militären låg bakom grymheterna, få säger att de sett attacker utförda av muslimska grupper.

ANNONS

Myanmars arméchef Min Aung Hlaing har nyligen citerats i en tidning där han säger att inget land, organisation eller grupp har "rätt att blanda sig i eller ta beslut om ett annat lands självbestämmande".

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har inlett en förundersökning om Myanmars tvångsdeportering av folkgruppen rohingya.

Över 700000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh och regimen i Myanmar har hävdat att landet är villiga att låta dem återvända. Men hittills har ingenting hänt.

TT-AFP

Fakta: Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar (Burma) i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men klassas i dag inte som medborgare. Rohingya beskrivs som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.

Sedan Myanmar blev självständigt 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

För omkring ett år sedan slog regeringstrupper till mot delstaten Rakhine som ett svar på attacker utförda av gerillagruppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army).

Det senaste året har hundratusentals muslimer flytt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Myanmars militär lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

ANNONS