Bilder från USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore i fjol på en utställning om fred i Sydkoreas huvudstad Seoul. Arkivbild.
Bilder från USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore i fjol på en utställning om fred i Sydkoreas huvudstad Seoul. Arkivbild.

USA: Detaljer klara för möte med Kim Jong-Un

Tid och plats är bestämt för USA:s president Donald Trump kommande möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, säger Trump och tillägger att det kommer att tillkännages nästa vecka. Enligt USA är Kim fast besluten att avveckla landets anläggningar för anrikning av uran.

ANNONS
|

Utrikesminister Mike Pompeo sade på onsdagen att han sänt i väg en grupp i syfte att förbereda toppmötet, som ska hållas i Asien någon gång i slutet av februari.

Trump, som träffade Kim i Singapore i somras, hävdar att enorma framsteg skett avseende Nordkorea – dock utan att precisera vad. Det förra mötet resulterade i vad många betraktar som ett mycket vagt avtal, där Nordkorea åtar sig att arbeta för att nedrusta kärnvapnen på Koreahalvön.

USA:s särskilda representant för Nordkorea, Stephen Biegun, har uppmanat Pyongyang att överlämna en omfattande redogörelse över landets kärnvapen- och robotprogram och har varnat för att USA har beredskap om den diplomatiska processen misslyckas.

ANNONS

Enligt Biegun – som ska träffa sin nordkoreanska motsvarighet i Seoul den 2 februari – har Kim meddelat utrikesminister Pompeo att han är fast besluten att avveckla och förstöra Nordkoreas anläggningar för anrikning av uran.

En rad medier har dock den senaste tiden presenterat rapporter om att Nordkorea hemlighåller kärnvapen- och robotanläggningar.

TT-Reuters

Bakgrund: Upptinade relationer

Under våren 2018 tinade relationen upp mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump tog form.

Det historiska mötet ägde rum 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim Jong-Un lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Donald Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

Ett nytt toppmöte är inplanerat i februari.

ANNONS