Rök stiger upp från östra Ghouta efter en flygattack mot området i november. Bilden kommer från aktivistgruppen Ghouta Media Center men har verifierats av nyhetsbyrån AP.
Rök stiger upp från östra Ghouta efter en flygattack mot området i november. Bilden kommer från aktivistgruppen Ghouta Media Center men har verifierats av nyhetsbyrån AP.

Under belägring i Syrien: "Som en skräckfilm"

Livet i östra Ghouta är som en skräckfilm utan slut. Det säger den syriske aktivisten Nour Adam till TT inifrån det belägrade området som står under i princip daglig beskjutning.

ANNONS
|

När 20-årige Nour Adam hör ljudet av bombflyg rusar han ner i en källare för att ta skydd. Han bor i östra Ghouta, ett område som sträcker sig från Damaskus östra förorter ut på landsbygden och som är ett av de sista stora fästena för de rebeller som kämpar mot Bashar al-Assad i Syrien. Trots att regimen gärna framställer sig som vinnare av kriget fortsätter motståndet i östra Ghouta att vara starkt och ihållande.

"Det går inte att beskriva hur det känns i kroppen när flygplanen närmar sig. Det är inte skrämmande, det är fasansfullt" skriver den regimkritiske aktivisten Nour Adam till TT.

ANNONS

Östra Ghouta har stått under belägring av regimen sedan 2013 och dess 400000 invånare lider allvarlig brist på mat och medicin. FN har larmat om att runt 500 personer befinner sig i ett så pass kritiskt tillstånd att de måste evakueras för akuta vårdinsatser.

Intensifierade attacker

De två största rebellgrupperna i östra Ghouta skrev i somras under ett avtal som syftade till eldupphör, men striderna har fortsatt. Regeringsarmén och dess allierade Ryssland genomför i princip dagligen flygräder medan rebellerna svarar med raketer och granater mot huvudstaden.

Förra veckan lyckades rebeller ledda av Jaish al-Islam omringa en regimbas i östra Ghoutas utkanter, vilket ytterligare intensifierade attackerna från luften. Internationella Rödakorskommittén har uttryckt oro över det eskalerande våldet och det växande antalet civila offer sedan årets början.

Bara i tisdags dödades över 20 människor, varav tio barn, i östra Ghouta, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien. I Damaskus dog minst fyra människor när rebellerna sköt tillbaka mot två distrikt av staden, enligt syriska statliga medier.

Nour Adam bor i staden Ayn Tarma men rör sig runt i östra Ghouta för att dokumentera effekten av attackerna.

"Jag har sett barn som har slitits i stycken. Kvinnor som tvingas ta farväl av sina söner och döttrar och män som måste begrava sina fruar. Alla i Ghouta tvingas bevittna sådant. Det har blivit en del av vår vardag."

ANNONS

Drömmer om död

Om nätterna fylls hans drömmar av fruktansvärda scener som aldrig går att få bort från näthinnan.

"Det är som att befinna sig i en skräckfilm, och inte i verkligheten för 400000 människor som sitter fast och som väntar på att mardrömmen ska ta slut. Men det fortsätter varje dag, det har blivit som det var i Aleppo."

För att situationen ska bli bättre måste bomberna sluta falla, vägarna öppnas och bistånd och mediciner få lov att föras in i området, enligt Adam som dock tror att ett slut på striderna är avlägset.

"Så länge världen och FN tittar på utan att agera kommer kriget att fortsätta" skriver han.

TT

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den som kallar sig Islamiska staten (IS) har tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

ANNONS