Sigmar Gabriel, Tysklands utrikesminister.
Sigmar Gabriel, Tysklands utrikesminister.

Hårdare Europaton mot Turkiet

Tyskland hotar med hårdare tag mot Turkiet efter gripandet av människorättsaktivister, däribland en tysk och en svensk medborgare. Vikten av en god relation verkar nu omprövas, säger Turkietexperten Paul Levin.

ANNONS
|

En svensk och en tysk medborgare greps i början av juli utanför Istanbul tillsammans med åtta andra människorättsaktivister. Efter beskedet tidigare i veckan att dem och fyra andra hålls kvar i häktet, misstänkta för samröre med terrorism, har tonläget skärpts.

Enligt Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel kan inte relationen fortsätta som tidigare. Regeringen i Berlin kan inte längre garantera företagsinvesteringar i Turkiet, och inom kort ska tyskarna tala med sina EU-kollegor om turkarnas eventuella medlemskap i unionen.

Från turkiskt håll framhävs dock vikten av en fortsatt god relation med Tyskland och Gabriels uttalanden kallas "olyckliga". Hotet om de ekonomiska åtgärderna är oacceptabla, enligt en talesperson för president Recep Tayyip Erdogan.

ANNONS

Goda relationer

Tyskland och EU har länge fokuserat på att ha en god dialog med Turkiet, inte konfrontation, men nu verkar tålamodet ha tagit slut, enligt Turkietexperten Paul Levin.

- Det här var nog droppen som fick bägaren att rinna över och man har nog gjort bedömningen att den goda relationen inte är det viktigaste längre.

Enligt Levin har det länge funnits en rädsla inom EU för att Turkiet ska bryta flyktingöverenskommelsen och att landet ska gå allt längre ifrån den europeiska strukturen och värderingarna.

- Det verkar som att man börjat omvärdera kostnaderna för hur mycket man är beredd att betala för att hålla överenskommelsen vid liv. Man verkar ha gjort bedömningen att det kanske inte får så stora konsekvenser som man trodde från början.

Skärpta resråd

Sigmar Gabriel säger också att tyskar generellt numera måste vara försiktigare i Turkiet eftersom rättssäkerheten i Turkiet är så dålig att i stort sett vem som helst riskerar att gripas. Tyska UD varnar också för att man kanske inte kan hjälpa den som råkar illa ut i Turkiet.

ANNONS

Det avfärdas av presidentkansliet i Ankara. Turkiet uppmanar Tyskland att tänka rationellt och tillägger att många oskyldiga turkar behandlas som spioner av Tyskland.

Även EU-kommissionen kräver nu ett omedelbart frisläppande av de gripna.

Utrikesminister Margot Wallström sade i onsdags att regeringen ser allvarligt på att Turkiet gripit och häktat en svensk medborgare. Men UD ändrar i nuläget inte reserekommendationerna för landet, trots tidigare varningar för ett allt sämre säkerhetsläge i Turkiet.

TT

Bakgrund: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, samt hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige är sex personer kvarhållna.

De sex personerna anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap, enligt Amnesty.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS