En skylt med förbud för äldre dieselfordon i tyska Hamburg. Arkivbild.
En skylt med förbud för äldre dieselfordon i tyska Hamburg. Arkivbild.

Tyska regeringen vill undvika dieselförbud

Tysklands regering aviserar lättade miljöregler för att städer ska slippa införa körförbud för äldre dieselbilar. Beskedet möts med hård kritik från miljögrupper.

ANNONS
|

En rad tyska städer har infört eller planerar att införa miljözoner där äldre dieselfordon förbjuds, i syfte att få ner halterna av kvävedioxid under EU:s gränsvärde på högst 40 mikrogram per kubikmeter. Ytterligare flera städer är på väg att följa efter.

I flera fall är det domstolar som har krävt att förbuden införs. Senaste domen föll på torsdagen när delstaten Nordrhein-Westfalen beordrades att förbjuda äldre dieselfordon i flera zoner, bland annat längs en sträcka av motorvägen A40 genom Ruhrområdet.

Förbudet, som ska träda i kraft nästa år, är ett resultat av att den miljömärkta lobbygruppen DUH stämt delstaten.

ANNONS

Miljözonerna har upprört bilägare som fruktar att deras dieselfordon ska tappa i värde. Nu föreslår regeringen att tröskeln för när städer måste införa miljözoner ska höjas från 40 till 50 mikrogram kväveoxid per kubikmeter. Dessutom föreslås att fordon av de äldre dielseklasserna Euro 4 och 5 som släpper ut mindre än 270 mikrogram per kilometer ska få köra i miljözonerna.

Förslagen måste godkännas av den tyska förbundsdagen.

Miljövänner är kritiska.

- Regeringen har uppenbarligen gripits av panik. Det finns ingen annan förklaring till att skynda fram en lagändring som på flera sätt kränker EU-rätten, säger Jürgen Resch, chef för DUH.

Rättad: I en tidigare version fick fel land oanat mycket inflytande i Tyskland.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Här stoppas äldre dieselbilar

Några av de platser i Tyskland där äldre dieselbilar har stoppats eller ska förbjudas:

Nordrhein-Westfalen: En domstol har beslutat att delstaten måste förbjuda äldre dieselbilar i stadskärnan i Essen och delar av Gelsenkirschen. Förbudet gäller också längs delar av motorvägen A40. Enligt ett annat domslut måste Köln införa dieselbilförbud i vissa områden från april 2019. I Bonn gäller förbudet två olika vägar.

Rheinland-Pfalz: Delstatshuvudstaden Mainz måste få ner halten av kväveoxid och fina partiklar under gränsvärdena, annars hotar en domstol med miljözoner från september 2019. Det beslutet kan överklagas.

Baden-Württemberg: Delstaten planerar att förbjuda dieselbilar upp till Euro 4-klassen i Stuttgart under nästa år. Ett förbud upp till och med Euro 5 behandlas fortfarande i domstol.

Hessen: Från februari 2019 förbjuds bilar med dieselklass Euro 4 och äldre att köra in i stadskärnan i Frankfurt, efter dom i en förvaltningsdomstol. Från september nästa år gäller förbudet Euro 5-bilar.

Berlin: I oktober beslöt en domstol att 2019 stänga av minst elva vägar i den tyska huvudstaden för diselfordon av klass Euro 5 och nedåt.

Hamburg: Tysklands näst största stad införde i slutet av maj körförbud för äldre dieselfordon på begränsade vägsträckor.

Bayern: Storstaden München trotsar en domstolsorder från 2017 om förbud för vissa dieselbilar på vissa vägar, trots hot om vite.

Källa: Reuters

ANNONS