Charles Schumer höll i onsdags presskonferens om Obamacare.
Charles Schumer höll i onsdags presskonferens om Obamacare.

Trump vill prata Obamacare med "clown"

Kampen för sjukvårdssystemet Obamacare leds av en clown, twittrar USA:s tillträdande president – som samtidigt sträcker ut en hand för en kompromisslösning.

ANNONS
|

"Demokraterna, ledda av huvudclownen Chuck Schumer, vet hur dåligt Obamacare är", skriver Donald Trump i en serie Twitter-inlägg.

Samtidigt tycker han att Republikanerna ska förhandla med Demokraterna, som Schumer är minoritetsledare för i senaten.

"Det är dags för Republikaner och Demokrater att samlas och få fram en vårdplan som verkligen fungerar – mycket billigare och VERKLIGEN BÄTTRE!".

Twitter-inläggen kommer sedan senaten enligt medier i Washington röstat ja till att sätta i gång arbetet med att upphäva Obamacare, som har bidragit till att uppemot 20 miljoner tidigare oförsäkrade amerikaner har fått sjukförsäkring.

ANNONS

Sällsynt besök

Obama gjorde i onsdags ett sällsynt besök i kongressbyggnaden på Capitol Hill för att betona vikten av att Demokraterna skyddar reformen.

- Jag avundas era möjligheter att engagera er i den här kampen att skydda hälsovården för USA:s folk, sade han.

Chuck Schumer säger att Republikanernas planer för sjukvårdsreformen inte skulle "göra Amerika stort igen".

- Det skulle göra Amerika sjukt igen och leda till kaos i stället för prisvärd vård.

Kompromiss?

Sedan reformen antogs har Republikanerna i kongressen enligt Reuters röstat mer än 50 gånger för att försöka upphäva hela, eller delar av den. Konservativa politiker har också vänt sig till domstolar i försök att få den ogiltigförklarad.

Republikanerna, som har satt sig emot nästan alla Obamas lagförslag under hans åtta år på presidentposten, anser att Obamacare innebär för stora intrång i en fungerande sjukvårdsmarknad och att det skadar jobbtillväxten genom att göra det svårare för företag i branschen.

ANNONS

När Trump tar över den 20 januari har Republikanerna såväl presidentposten som kongressens båda kamrar. Å andra sidan kritiserar de nu att Demokraterna under Obamas tid har genomfört ensidiga åtgärder som Obamacare utan att förankra dem hos den politiska motståndarsidan. Det är en signal om att åtminstone en del republikaner nu vill ha en kompromiss om USA:s vårdsystem, som innebär att Obamacare bara delvis rivs upp.

ANNONS