Tre släppta efter terrorlarm i Tyskland

ANNONS
|

Enligt brittiska The Telegraphutrymdes runt 80 000 festivalbesökare från den tyska festivalen Rock am Ring under fredagen på grund av ett möjligt terrorhot.

Tre personer greps och förhördes av tysk polis, uppger tyska Bild. Personerna ska ha jobbat på festivalen och ska ha lämnat ett misstänkt föremål inne på festivalområdet, men polisen går inte in mer exakt på vad det rör sig om – eller vad som framgått i förhören hittills. På en presskonferens uppgav tyska polisen att man släppt alla tre.

"Gå till utgångarna"

Det var det tyska bandet "Broilers" som spelade på huvudscenen på Rock am Ring på fredagskvällen. Efter sista låten går arrangören Marek Liebergberg upp på scenen, påtagligt skärrad, uppger Bild. Vid halv tiotiden på fredagskvällen hördes ett utrop i högtalarna på festivalen:

ANNONS

"Vi måste avbryta festivalen. Vi har ett konkret terrorhot. Gå tillbaka till campingområdet. Polisen vill göra en utredning på festivalområdet."

Göteborgsbandet In Flames spelade på en av scenerna vid klockan fem under fredagseftermiddagen. De lämnade festivalen efter sin konsert, och meddelade på sin Facebook-sida att de är i säkerhet och kommer fortsätta sin turné som planerat.

"Vi är säkra trots det nuvarande hotet. Alla på festivalen: Var försiktiga. Det är en skam att såna här saker fortfarande kan ske, men vi kommer fortsätta med vårt festivalschema. De ska inte tysta den här gemenskapen eller musiken som för oss samman!" skriver de i ett inlägg.

Akter som Rammstein och Liam Gallagher skulle uppträda under fredagskvällen.

Polisen bekräftar

Enligt den lokala polisen kan det röra sig om ett möjligt terrorhot, därför har de uppmanat festivalens arrangörer att evakuera besökarna från festivalen som en försiktighetsåtgärd. De skriver i ett pressmeddelande:

"Organisatörerna bakom Rock am Ring har avslutat dagens festival i nära samarbete med säkerhetsstyrkorna. Bakgrunden är konkreta indikationer och vi kan inte utesluta ett möjligt terrorhot. Utredningar pågår. Vi kan inte ge någon mer exakt bakgrund just nu.

Eftersom säkerheten kommer först, och eftersom det är nödvändigt att avlägsna allt hot mot festivalbesökarna så långt det är möjligt, bestämdes det att festivalen skulle ställas in för resten av dagen.

ANNONS

Med tanke på den senaste attacken vid en konsert i Manchester, var säkerhetskonceptet för Rock am Ring ändrat i förväg och antalet säkerhetspersonal ökades till runt 1200.

Vi tar alla tips och misstankar på största allvar och följer dem upp dem intensivt.

Eftersom ett hot inte kunde uteslutas vidtogs alla säkerhetsåtgärder direkt.

Detta ledde till att festivalen blev inställd för dagen på grund av säkerhetsskäl."

"På grund av ett terrorhot har vi beordrat organisatörerna att som försiktighetsåtgärd tillfälligt avbryta festivalen", skriver de på Twitter. Rock am Ring meddelar också på sin Twitter att de för samtal med polisen, samt att mer information kommer när bevis har säkrats.

Olycksdrabbad festival

Det är inte första gången den tyska festivalen har råkat ut för tråkigheter. Förra året slog blixten ned på festivalområdet och skadade 51 personer. Året innan slog blixten också ned och skadade 33.Festivalen äger rum nära den tyska staden Koblenz.

LÄS MER: 51 skadade efter blixt på festival

Texten uppdateras.

ANNONS