Sedan kriget trappades upp i mars 2015 har det fötts tre miljoner barn i Jemen, enligt Unicef. Över 5 000 av dem har skadats eller dödats och sammantaget är elva miljoner barn i behov av humanitärt bistånd.
Sedan kriget trappades upp i mars 2015 har det fötts tre miljoner barn i Jemen, enligt Unicef. Över 5 000 av dem har skadats eller dödats och sammantaget är elva miljoner barn i behov av humanitärt bistånd.

Tre miljoner barn födda in i krig i Jemen

I genomsnitt skadas eller dödas fem barn varje dag i Jemen. De som överlever kommer sannolikt att få leva med de fysiska och psykiska ärren resten av livet, enligt FN:s barnfond Unicef.

ANNONS
|

Kort efter det att konflikten i Jemen trappades upp i mars 2015 kom en underviktig Ruba till världen. Sedan dess har hennes liv kantats av krig och sjukdomar som malaria och tyfoid. Familjen bor i den fattigaste delen av Jemen och det har varit svårt att skrapa ihop tillräckligt med pengar till medicin och vård.

"Ruba föddes in i en dålig situation. Det finns inget värre än att bli pappa till ett sjukt barn, särskilt inte under krig. Min dotters lidande började redan innan hon föddes", berättar Rubas pappa Mastur för FN:s barnfond Unicef.

ANNONS

Stort lidande

Sedan mars 2015 har det fötts tre miljoner barn i Jemen, enligt Unicef. Över 5000 av dem har skadats eller dödats och sammantaget är elva miljoner barn i behov av humanitärt bistånd. Det är nästan alla barn i Jemen, som redan före kriget var ett av världens fattigaste länder.

"En hel generation barn i Jemen växer upp utan att känna till något annat än våld. Barn i Jemen drabbas av de förödande konsekvenserna av ett krig som de inte har orsakat", skriver Meritxell Relano, Unicefs representant i Jemen.

Samtidigt meddelar FN:s katastrofsamordningsorgan Ocha att över tre fjärdedelar av alla jemeniter är i behov av nödhjälp. Det handlar om 22,2 miljoner människor – 1,5 miljon fler än för ett halvår sedan.

Arbetet med att försöka hjälpa befolkningen har försvårats av den saudiskledda militäralliansens blockad av hamnar och flygplatser som kontrolleras av dess fiender Huthirebellerna. Även FN:s hjälpleveranser drabbades innan blockaden lättades efter internationella påtryckningar. Men enligt alliansen gäller beslutet bara till på fredag.

Risk för svält

Omkring 70 procent av allt som importeras till Jemen kommer via hamnstaden al-Hudaydah, där arbetet med att lasta av mat, medicin och andra förnödenheter drabbades hårt när militäralliansen bombade fyra lastkranar i augusti 2015.

I veckan tillät den saudiskledda alliansen att fyra nya FN-finansierade kranar togs in i Jemen.

ANNONS

- Det kommer att möjliggöra snabbare leveranser av hjälp till jemenitiska familjer som är i klorna på världens största hungerskris, säger FN-talespersonen Stephane Dujarric enligt nyhetsbyrån AFP.

I krigets spår har Jemen drabbats av den mest dödliga koleraepidemin i modern tid samt en ekonomisk kollaps som har orsakat brist på de mest grundläggande saker som behövs för att överleva. Omkring 8,4 miljoner människor riskerar hungersnöd – en ökning från 6,8 miljoner förra året.

TT

Fakta: Förödande strider

Huthirebellerna svepte över Jemen 2014, tog kontroll över stora delar av landet och drev bort president Abd Rabbu Mansur Hadis internationellt erkända regering året därpå. Rebellerna håller fortfarande mycket av norra Jemen och huvudstaden Sanaa, där de flesta av landets invånare bor.

Som vanligt är det civilbefolkningen som har drabbats hårdast av konflikten. Omkring 9000–10000 personer beräknas ha dödats – många av dem civila – sedan en militärallians ledd av Saudiarabien började flygbomba rebellmål i mars 2015.

Över 50000 människor har skadats i striderna och miljontals har tvingats lämna sina hem.

ANNONS