Ratko Mladic på Sarajevos flygplats 1993
Ratko Mladic på Sarajevos flygplats 1993

Tidslinje: Mladic – "slaktaren i Bosnien"

Snart får han sitt straff, bödeln från Bosnien. Men vem är Ratko Mladic – den hänsynslöse armébefälhavaren, motiverad av serbisk nationalism – som gjort sig skyldig till tusentals människors död? Här är Ratko Mladics historia:

ANNONS
|

Den mest kände militären under den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre står åtalad för bland annat folkmord under Bosnienkriget 1992-95, samt massakern i Srebrenica med över 8000 döda. Tillsammans med Karadzic har Mladic kommit att symbolisera den serbiska kampanjen för etnisk rensning av kroater och bosnienmuslimer. På onsdag får han sin dom i Haag.

Från början

1942 föds Ratko Mladic i en bosnisk by. Då tillhör Bosnien Kroatien, och Mladics far dör i striderna mot kroater. 1965 tar Mladic examen från militärakademin och går med i kommunistpartiet.

Han skickas av Milosevic till Kroatien 1991 för att slå ned självständighetsrörelsen där, och leder den jugoslaviska arméns bombningar av den kroatiska staden Dubrovnik.

ANNONS

Sedan placeras han i den bosniska huvudstaden Sarajevo, där han för befälet vid belägringen när armén beskjuter civilbefolkningen i staden. Det blir en 44 månader lång belägring av storstaden där uppskattningsvis 10000 människor dödas.

Avrättar tusentals

Mladic dirigerar också förberedelserna för massakern på 8000 muslimer i Srebrenica, en bosnienmuslimsk enklav. Den 11 juli 1995 intas staden av bosnienserbiska styrkor som leds av överbefälhavaren. De skiljer ut kvinnor och barn, som bussas ut ur området. Män och pojkar i vapenför ålder förs undan och avrättas.

De pojkar och män som avrättades när bosnien-serbiska styrkor intog staden slängdes i massgravar. Många anhöriga hittade bara delar av sina släktingars kvarlevor.

Massakern är internationellt erkänd som ett folkmord.

Flykt och förnekelse

Mladic drabbas av två slaganfall och en hjärtattack innan han grips 2011 i Serbien efter mer än ett årtionde på flykt. Han grips i den serbiska byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad, där han lever på sin kusins gård under taget namn. Ett anonymt tips röjer till sist hans hemliga hemvist, och polis griper honom.

Vid sitt första framträdande inför krigsförbrytartribunalen i Haag i juni 2011 är Mladic upprörd över anklagelserna om bland annat folkmord, förföljelse, utrotning, mord och terror mot civila.

- Det här är avskyvärda anklagelser. Jag har aldrig hört så monstruösa ord, säger han då och argumenterar att han enbart hade försvarat sitt folk och sitt land.

ANNONS

December 2016: Åklagarna vill att Ratko Mladic ska dömas till livstids fängelse. I dag är den forne överbefälhavaren 75 år.

Källor: CNN, BBC

TT

ANNONS