Theresa May: Jag kommer att bilda regering

ANNONS
|

Under fredagen stod det klart att Konservativa partiet blir störst i brittiska valet – men utan egen majoritet. I ett tal tidigt under eftermiddagen sa partiledaren Theresa May att hon vill bilda regering. Det skriver BBC.

– Jag kommer nu att bilda regering. En regering som kommer att ge stabilitet, sa hon.

Corbyn: May måste avgå

Labourledaren Jeremy Corbyn har krävt att Theresa May avgår.

-Jag tycker att det är tillräckligt för att hon ska gå och lämna plats åt en regering som verkligen representerar folket i det här landet, sa han.

Till skillnad från valet 2010, då David Cameron blev premiärminister i en koalitionsregering, kan Theresa May inte förlita sig på Liberaldemokraterna denna gång. Partiet har redan gått ut med att de inte kommer att hjälpa något annat parti att bilda regering. Detta ska en källa ha sagt till Sky News.

ANNONS

May har dragits med sjunkande opinionssiffror

Det var i slutet av april som Theresa May utlyste nyval. Planen var att stärka regeringens mandat inför Brexit – Storbritanniens utträde ur EU. När det begav sig pekade allt på att det konservativa partiet skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter och därmed säkra en majoritet. Under den gångna valkampanjen har dock opinionsundersökningar visat på ett sjunkande stöd för den sittande premiärministern.

Theresa May tog över som premiärminister efter David Cameron som avgick i juli förra året efter att Brexit blivit ett faktum.

ANNONS