Terrormisstänkt i Barcelona ihjälskjuten av polis

22-årige Younes Abouyaaqoub som misstänks vara skyldig till skåpbilsattacken i Barcelona i torsdags har skjutits till döds av polis. Mannen ska ha anträffats med vad som tros vara ett bombbälte i Subirats utanför Barcelona. På Twitter uppger katalansk polis att man nu försöker undersöka det misstänkta bombbältet med hjälp av en robot.

ANNONS
|

Polisen bekräftar att personen som skjutits tilldödsvid insatsen i Subirats är den 22-årige Younes Abouyaaqoub. Han är huvudmisstänkt för att ha utfört det terrordåd som dödade 15 personer och skadade mer än 130 personer på gågatan La Rambla i Barelona.

Polisen meddelade tidigare under måndagen att en insats pågick i Subirats, några mil väster om Barcelona.

LÄS MER:Första spåret efter Spaniens mest jagade man

Hade misstänkt bombbälte

På sin Twitter skrev polisen sedan att en misstänkt person, med vad som tros vara ett bombbälte, skjutits till döds av polis i Subirats. Flera spanska medier gick då ut med att den skjutna personen ska ha varitYounes Abouyaaqoub, något som polisen själva nu har bekräftat på sin Twitter.

ANNONS

På Twitter uppger polisen vidare att man nu ska försöka undersöka det misstänkta bombbältet med hjälp av en robot. De fem misstänka i terrorcellen som sköts till döds i Cambrils bar även dem bombbälten, som visade sig vara falska

Boende ska ha larmat polis

Polisen har inte gått ut med några detaljer kring hur det gick till när de hittadeYounes Abouyaaqoub. Men enligt den spanska nyhetssajten La Vanguardia ska polisen ha larmats till platsen av en boende i området som stött påAbouyaaqoub och känt igen honom.

Younes Abouyaaqoub är en 22-årig marockansk medborgare bosatt i Spanien. Han misstänks vara en av de tolv män som ingick i den terrorcell som pekas ut som ansvarig för attackerna i Spanien.

LÄS MER:Terrordåd i Barcelona och Cambrils

15personer döda i attacken

Det var strax efter klockan 17 på torsdagseftermiddagen som en skåpbil körde in i folkmassorna på promenadgatan La Rambla, nära Plaça Catalunyai centrala Barcelona. 15personer har bekräftats dödaoch minst 130 harskadats i torsdagens terrordåd.

Polisen har de senaste dagarna bekräftat att samtliga offer är identifierade och anhöriga är underrättade. Enligt spanska medier rör det sig om människor från 35 olika länder har blivit skadade i attacken.

Vid en presskonferens som GP närvarade på bekräftade polisen att Younes var föraren som legat bakom skåpbilsattacken och knivmordet.

ANNONS

– Allt tyder på att Younes Abouyaaqoub körde skåpbilen ensam på La Rambla, sa Joaquim Forn, den lokala inrikesministern i Katalonien.

Under måndagskvällen meddelade polisen att även om de tolv personerna som inledningsvis varit misstänkta för attackerna nu är gripna eller döda, så betyder det inte att utredningen är över. De kommer fortsätta sitt arbete, meddelar de på Twitter.

Fakta: Attackerna i Spanien

  1. 15personer dödades i Barcelonaattacken, 14 på La Rambla och i en samband med att föraren flydde från staden.
  2. En person dödades i attacken i Cambrils.
  3. Totalt skadades över 130 personer från 35 olika länder i attackerna
  4. Enligt polisen ligger en terrorcell på 12 personer bakom dåden:Sju är döda, fyra gripna samt en 22-årig man som har skjutits till döds av polisen under måndagen.
  5. Polisen misstänker att en Imam i 40-årsåldern har rekryterat de unga männen till terrorcellen. Imamen är en av de sju döda terroristerna.
ANNONS