FN:s Jemensändebud Martin Griffiths under avslutningen av samtalen mellan Huthirebellerna och den jemenitiska regeringen på Johannesbergs slott i Rimbo i torsdags.
FN:s Jemensändebud Martin Griffiths under avslutningen av samtalen mellan Huthirebellerna och den jemenitiska regeringen på Johannesbergs slott i Rimbo i torsdags.

Eldupphör i al-Hudaydah skjuts upp

Eldupphöret i den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah träder i kraft först på tisdag, uppger företrädare på båda sidor av konflikten. Detta sedan nya flygangrepp och strider skakat utkanterna av den rebellhållna staden – trots överenskommelsen i Sverige.

ANNONS
|

- Vi hoppas att de kommer att hålla sitt ord, annars är vi redo att svara, säger Yahya Sarea, en av företrädarna för Huthirebellernas väpnade styrkor, till Reuters.

En källa på regeringssidan bekräftar för nyhetsbyrån att det är tisdagen som gäller, och uppger att datumet kommunicerats till båda parterna i ett brev från FN:s Jemensändebud Martin Griffiths.

ANNONS

Parterna nådde en överenskommelse om eldupphör och tillbakadragande av trupper från al-Hudaydah under samtalen som avslutades i torsdags på Johannesbergs slott utanför Rimbo. Av överenskommelsen framgick det att vapnen skulle tystna omedelbart.

"Tar tid"

Men nya strider och flyganfall har rasat kring staden sedan dess, senast under natten till söndagen.

- al-Hudaydahöverenskommelsen slår visserligen fast att eldupphöret träder i kraft omedelbart, men normalt sett tar det mellan 48 och 72 timmar att kommunicera detta på operationell nivå, säger en källa inom FN till Reuters.

- Vi väntar oss att eldupphöret börjar följas med start tisdag.

Samtidigt går Griffiths ut med en uppmaning till parterna att hålla sig till överenskommelsen. "Det särskilda sändebudet förväntar sig att de två parterna respekterar sina åtaganden i enlighet med texten och andan i Stockholmsöverenskommelsen och omedelbart förverkligar dess bestämmelser", twittrar Griffiths.

Veckas förhandlingar

Totalt har minst 29 stridande, varav 22 från Huthirebellernas sida, dödats i provinsen med samma namn under natten till söndagen, uppger en källa inom de regeringstrogna styrkorna för AFP. Sju rebeller togs till fånga under en attack i distriktet al-Durayhimi, omkring två mil söder om al-Hudaydah, tillägger källan.

ANNONS

En invånare i staden vittnar över telefon om att sammandrabbningarna varit hårda och att ljudet av stridsflyg kunde höras hela natten fram till omkring klockan 5 på morgonen lokal tid. Huthirebellerna anklagar i ett uttalande regeringssidan för att ha riktat eld mot bostadsområden i al-Hudaydah (Hodeidah).

Överenskommelsen om al-Hudaydah nåddes efter en veckas förhandlingar i Sverige och har beskrivits som det viktigaste steget hittills mot att mildra den förödande konflikten i landet, där stora delar av befolkningen lider av svår hungersnöd. Om eldupphöret verkligen träder i kraft är förhoppningen att nödhjälp äntligen ska kunna forslas in i större skala via stadens viktiga hamn.

TT-AFP

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS