General Mohammad Ali Jafari leder det iranska revolutionsgardet. Arkivbild.
General Mohammad Ali Jafari leder det iranska revolutionsgardet. Arkivbild.

Stora regimtrogna demonstrationer i Iran

Medan världen luftar oro över våldet mot de regimkritiska demonstranterna i Iran genomfördes stora manifestationer till stöd för de styrande i landet. Revolutionsgardets mäktiga utropar att protesterna är över men samtidigt har tre nya dödsoffer noterats.

ANNONS
|

Tiotusentals människor marscherade genom gatorna i flera iranska städer till stöd för regimen på onsdagen. Många bar iranska flaggor och skanderade antiamerikanska slagord. Under bilder på landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei ropade demonstranter också ramsor som "Blodet i våra ådror är en gåva till vår ledare" och "Ledare, vi är redo".

Detta kom sedan regimkritiska protester skakat landet sedan i torsdags. Men general Mohammad Ali Jafari, som leder det politiskt mycket inflytelserika iranska revolutionsgardet, sade på onsdagen att gardet ingripit mot färre än 15000 "bråkmakare" runt om i landet varav många har gripits och ska bestraffas med fasthet. Enligt Jafari har protesterna avtagit sedan tillgången till sociala medier begränsats.

ANNONS

"I dag kan vi utropa slutet på upproriskheten", säger han enligt ett uttalande på gardets webbsida.

Fler revolutionsgardister

Bara timmar senare rapporterade den iranska nyhetsbyrån Mehr att tre anställda i de iranska säkerhetsstyrkorna dödats i en drabbning med "antirevolutionära element" i Piranshahr i västra Iran under dagen. Senare sades dock att händelsen troligen inte har med de regimkritiska protesterna att göra. De tre dödades i gränstrakterna mot irakiska Kurdistan, där strider uppstår emellanåt med kurdiska separatister.

Fler revolutionsgardister har nu posterats ut i tre särskilt besvärliga provinser: Hamadan, Isfahan and Lorestan.

Irans förhållandevis reformsinnade president Hassan Rohani har talat i telefon med sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan. Enligt den turkiske presidentens kansli sade Erdogan att "fred och stabilitet" måste upprätthållas i Iran och att han håller med Rohani om att demonstrationsrätten inte får leda till lagbrott.

Minst 24 döda

"President Rohani tackade president Erdogan för hans förnuft och uttryckte hopp om att protesterna ska vara över inom några dagar", står det i ett uttalande från kansliet.

Motsidans demonstrationer började i landets näst största stad Mashhad i torsdags i protest mot det ekonomiska läget i landet. Men de har sedan dess spritt sig över landet och övergått till att riktas mot regimen i sig.

I det slutna landet är det svårt att säkert veta hur många som har skadats och gripits i samband med protesterna, men det rapporteras det om minst 21 döda. Medräknat de tre dödade i Piranshahr blir det 24.

ANNONS

Nya USA-sanktioner

EU:s utrikeschef Federica Mogherini beklagar förlusten av människoliv och kallar dödsfallen oacceptabla. Hon uppmanar "alla berörda att avstå från våld".

Även FN samt de svenska och tyska regeringarna har luftat liknande synpunkter.

I ännu en av flera tweetar om protesterna har USA:s president Donald Trump uttryckt respekt för de regimkritiska demonstranterna: "Ni kommer att se stort stöd från de Förenta staterna vid lämplig tidpunkt!" skriver han.

En källa i Vita huset säger att nya amerikanska sanktioner är att vänta mot iranska personer, företag och organisationer som anses vara aktiva i tillslagen mot de regimkritiska demonstrationerna.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Protesterna i Iran

Massdemonstrationerna i städer runt om i Iran är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009.

Demonstrationerna börjar i Irans näst största stad Mashhad den 28 december 2017 som protester mot höga levnadskostnader och dålig ekonomi. Protesterna sprider sig snabbt och utvecklas till allmän kritik mot regimen.

Den 29 december växer protesterna i flera städer inklusive huvudstaden Teheran. USA fördömer gripanden av demonstranter och uppmanar "alla nationer att offentligt stödja det iranska folket". President Donald Trump skriver på Twitter att de iranska myndigheterna måste "respektera folkets rättigheter" och varnar Teheran för att "världen håller ögonen på dem".

Den 30 december manar Irans inrikesminister allmänheten att undvika "olagliga sammankomster". En regional tjänsteman bekräftar att två personer har dödats i sammandrabbningar i staden Dorud.

Den 31 december varnar inrikesministern att de som "skadar allmän egendom, stör ordning och bryter mot lagen kommer att betala priset". Tjänstemän säger att 200 personer greps under demonstrationer i Teheran och ytterligare 80 i Arak. I ett försök att stoppa ytterligare protester blockerar myndigheterna tillgången till olika tjänster på internet.

President Hassan Rohani bryter slutligen sin tystnad den 31 december och säger att "kritik inte är samma sak som våld och förstörelse av offentlig egendom".

Videoklipp i sociala medier visar demonstrationer över hela landet en fjärde natt. Iranska medier och tjänstemän rapporterar att tio personer dött i protester under söndagen och natten till måndagen.

I ett uttalande den 1 januari tonar Rohani ned oroligheterna som "ingenting" och insisterar på att det iranska folket kommer att "reagera på upploppsmakare och lagbrytare".

Natten till tisdagen dog nio personer, varav en polis, enligt statliga medier. Därmed har minst 21 personer dödats. Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei säger att landets "fiender" har enats i en attack mot Iran.

På onsdagen drar stora demonstrationer genom Irans städer till stöd för regimen. General Mohammad Ali Jafari, som leder det politiskt mycket inflytelserika iranska revolutionsgardet, utropar att protesterna är över.

Källa: AFP

ANNONS