Irakiska armén patrullerar när amerikanska marinkårssoldater bygger upp en militärbas i al-Anbar. Arkivbild.
Irakiska armén patrullerar när amerikanska marinkårssoldater bygger upp en militärbas i al-Anbar. Arkivbild.

Slutstrider: Då tystnar IS propagandakanaler

Irak genomför en offensiv för att få bort de sista IS-fästena från det västra ökenområdet nära gränsen mot Syrien. När IS nu drivits bort från i stort sett hela sitt forna territorium börjar terrorrörelsens propagandaorgan också att tystna.

ANNONS
|

Schaktmaskiner skapade öppningar i jordvallar och banade på torsdagen väg för tunga pansarfordon och stridsvagnar att köra in i ökenområdet mellan Eufrat och Tigris där IS sista fästen i Irak finns. Både armén och shiamiliser ingår i insatsen.

På stridsvagnarna syntes såväl den irakiska flaggan som de svarta fanor med imam Hussein som kännetecknar de shiadominerade paramilitära paraplyorganisationen al-Hashd al-Shaabi ("Folklig mobilisering"). Långa rader av pick-up-bilar väntade på att följa efter, enligt videofilmer som al-Hashd al-Shaabi offentliggjort.

"Slutgiltigt besegras"

Insatsen syftar till att "slutgiltigt besegra" IS i Irak, enligt premiärminister Haider al-Abadi. Uttalandet står i kontrast till grannen Iran, som redan förklarat IS besegrat.

ANNONS

Och parallellt med att terrorrörelsens "kalifat" smulas sönder kommer rapporter om att de propagandaorgan IS flitigt använt sig av under sitt blodiga styre att tystna. I nästan ett dygn har de varit tyst från de annars flitigt uppdaterade kanalerna.

Radiotystnad

På onsdagen bröts radiotystnaden med ett kort 30-minutersinslag och senare på kvällen ett 4 minuter långt radioinslag om insatser i östra Syrien och västra Irak.

- IS medieinfrastruktur har tagit rejält med stryk de senaste månaderna, och därför är det någon form av förändring på gång, säger Charlie Winter, forskare vid international Centre for the Study of Radicalisation.

- Det känns och ser ut som att (propagandaverksamheten) har gått under jorden.

Öken och oaser

Området i västra Irak där styrkorna nu befinner sig består av öken, stepp och oaser som allt sedan diktatorn Saddam Hussein störtades 2003 har plågats av rebeller, upprorsmakare, smugglare och på senare tid IS. Det finns delar av området dit inga irakiska styrkor tagit sig sedan 2003, enligt säkerhetsanalytikern Said al-Jayyashi.

ANNONS

- Insatsen ska rensa öknen på de fickor dit jihadisterna flydde när städerna de höll befriades, säger en högt uppsatt officer i Anbar-provinsen till AFP.

TT-AFP

Fakta: Islamiska staten i Syrien och Irak

2004, ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak, svär Tawhid al-Jihad trohet till Usama bin Ladin och bildar al-Qaida i Irak (AQI). Två år senare förlorar gruppen stadigt stöd i Irak efter attacker mot muslimer, och sunnitiska klanstyrkor har börjat döda AQI-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd byter AQI namn till Islamiska staten i Irak (Isi).

Under 2013 genför Isi flera attacker i månaden i Irak och ger sig in i det syriska inbördeskriget. Isi går samman med syriska krafter och kallar sig då Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

I januari 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden al-Falluja efter flera dagar av strider, kort därefter al-Raqqa i Syrien. I juni 2014 tar Isis kontroll över den irakiska storstaden Mosul, sedan irakiska soldater övergett sina posteringar. I juni 2014 utropar den terrorstämplade rörelsen sitt "kalifat" och Isis byter namn till Islamiska staten (IS).

Efter det kämpar IS för att försvara det territorium som gruppen har lyckats lägga under sig i stora delar av östra Syrien och norra Irak. Men tre år senare har drömmen om den islamiska staten grusats av den omfattande militäroffensiv som pressat tillbaka extremisterna från alla de stora fästen de kontrollerat, nu senast i den självutropade huvudstaden al-Raqqa, Dayr al-Zawr och flera mindre städer vid den irakisk-syriska gränsen.

Källor: BBC och Time

ANNONS