Attentantsmannen Luca Traini ångrar sig inte. Ovanför ett ögonbryn syns det som enligt Reuters är en nazistisk tatuering.
Attentantsmannen Luca Traini ångrar sig inte. Ovanför ett ögonbryn syns det som enligt Reuters är en nazistisk tatuering.

Skytten: Bestämde mig för att döda allihop

För Luca Traini tycks invandrarna bära skulden till Italiens problem. När 28-åringen hörde ett radioinslag om det brutala styckmordet på en ung kvinna i Macerata åkte han hem, hämtade sin pistol, körde till stan – och sköt sex svarta.

ANNONS
|

- Jag bestämde mig för att döda dem allihop, säger attentatsmannen till polisen, enligt Corriere della Sera.

Ett dygn efter masskjutningen i den italienska småstaden Macerata, drygt 20 mil nordöst om Rom, klarnar bilden av den misstänkte gärningsmannen.

Hittills tyder utredningen på att dådet var rasistiskt motiverat. Redan vid gripandet gjorde Traini fascisthälsning. Han har en nazistisk symbol tatuerad ovanför ena ögonbrynet. I hans bostad fann polisen ett exemplar av Adolf Hitlers "Mein Kampf", skriver tidningen.

ANNONS

Ångrar inget

I somras ställde Traini upp för det främlingsfientliga högerytterpartiet Lega Nord i ett lokalval, men misslyckades kapitalt, enligt Corriere della Sera. Han ska också ha deltagit i en marsch med fasciströrelsen Casa Pound i Rom för bara en månad sedan.

Lördagens serie av mordförsök tros ha varit en "hämnd" för mordet på en 18-årig kvinna nyligen, ett fall där en man från Nigeria är huvudmisstänkt.

Samtliga skottskadade är svarta afrikaner. Ett av offren har allvarliga skador. Traini inledde attacken vid 11-tiden på lördagen och sköt från sin bil. Han visar ingen ånger, rapporterar Reuters.

Politiker grälar

Italiens socialdemokratiske inrikesminister Marco Minniti kopplar Trainis dåd till fascism och nazism.

Lega Nord-ledaren Matteo Salvini tar avstånd från attacken men drar slutsatsen att våldet beror på senare års stora invandring.

- Om det är någon som ska klandras är det regeringen som har tillåtit hundratusentals illegala immigranter att komma hit utan begränsning, säger Salvini enligt Reuters.

Från vänster anklagas han för att röra upp farliga känslor i det italienska samhället.

- Salvini har skapat rädsla och kaos och bör be om ursäkt till Italiens folk, säger parlamentets talman Laura Boldrini, en ledande vänsterpolitiker.

ANNONS
TT

Fakta: Högerextrema attacker

Sverige den 22 oktober 2015: Klädd i svart hjälm, ansiktsmask, svart rock och beväpnad med kniv och svärd dödar den 21-årige Anton Lundin Pettersson tre personer på Kronans skola i Trollhättan. Han skjuts strax därefter ihjäl av polisen. Utredningen visar att det fanns ett rasistiskt motiv bakom brottet.

Storbritannien den 16 juni 2016: Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair. Han döms senare till livstids fängelse.

Tyskland den 22 juli 2016: Dödskjutning i München där nio personer dödas och flera skadas. Skytten hade vårdats för psykiska problem, och information som kom fram under utredningen tydde på att han kan ha inspirerats av Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya, som inträffade samma datum fem år tidigare.

Storbritannien den 19 juni 2017: En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dödas och tolv personer skadas. Domstolen slår fast att Darren Osborne utförde dådet på grund av sitt hat mot muslimer.

USA den 12 augusti 2017: I samband med en högerextrem demonstration i Charlottesville i Virginia i USA dödas en kvinna och 19 skadas när en bil plöjer in bland motdemonstranter.

ANNONS