Pressträffen är inte rätt tillfälle att göra en "moonwalk", förklarar Pam Northam för sin make, Virginiaguvernören Ralph Northam.
Pressträffen är inte rätt tillfälle att göra en "moonwalk", förklarar Pam Northam för sin make, Virginiaguvernören Ralph Northam.

Skokräm, moonwalk och övergrepp i USA-skandal

Skokräm, sexövergrepp, och mera skokräm – samt flera doser absurdism och pinsamhet – skakar delstaten Virginias politiska ledning och Demokraterna. Sydstatens tre mäktigaste politiker är nu indragna i rasist- och övergreppsskandalerna.

ANNONS
|

Det började med att guvernören och demokraten Ralph Northam i förra veckan utpekades som en av två personer på ett foto från en skolas årsbok 1984. På bilden är den ene klädd i rasiströrelsen Ku Klux Klans dräkt och den andre har svartmålat ansikte, ett så kallat blackface.

Bilden väckte avsky och avgångskrav i delstaten, där rasism är en brännande fråga. Northam erkände, bad om ursäkt, men vägrade lämna sin post.

Men redan nästa dag tog Northam tillbaka att det är han på bilden. Däremot, förklarade guvernören på en pressträff, har han målat skokräm i ansiktet vid ett annat tillfälle, en danstävling en gång i tiden, då han skulle göra artisten Michael Jacksons karakteristiska moonwalk.

ANNONS

Dansa – eller inte

- Kan du fortfarande göra en moonwalk? frågade en journalist.

Northam tycks då, där och då på scenen, vara på vippen att visa sina danssteg, tills hans fru Pam bredvid honom bistert invänder:

- Inte rätt omständigheter.

I onsdags tilltog skandalerna när Virginias tredje mäktigaste folkvalde person, delstatens chefsåklagare Mark Herring, också medgav att han, under sina universitetsstudier 1980, hade ett blackface för att föreställa en rappare, Kurtis Blow. Det blev inte bättre av att Herring själv bara dagar tidigare krävt Northams avgång på grund av dennes klavertramp.

Viktig delstat

Det tog sedan inte mer än två timmar förrän delstatens näst mäktigaste politiker, viceguvernören Justin Fairfax, anklagades för att ha tilltvingat sig oralsex i samband med Demokraternas partikonvent 2004. Kvinnan som för fram beskyllningen är en professor i statsvetenskap och afroamerikansk historia. Hon har talat öppet om sin fars övergrepp mot henne och har engagerat sig för offer för sexövergrepp. Fairfax förnekar brott.

ANNONS

Demokraterna vet inte riktigt vad de ska göra i den röra som uppstått, och det är oklart hur delstaten ska styras när alla de tre mäktigaste politikerna kan tvingas avgå, rapporterar The New York Times. Utan omedelbara ersättare blir delstatsparlamentets republikanske talman guvernör.

På nationell nivå har Demokraterna krävt Northams avgång. Den dåliga reklamen är särskilt besvärande för partiet eftersom Virginia är en nyckeldelstat – den enda sydstat som republikanen Donald Trump förlorade i presidentvalet 2016.

TT

Fakta: Virginia

Delstaten Virginia i USA räknas till sydstaterna och har en yta på 109600 kvadratkilometer (en fjärdedels Sverige). Huvudstaden heter Richmond. Delstaten gränsar bland annat till huvudstaden WashingtonDC i nordost.

Virginia har 8,5 miljoner invånare (2018), varav cirka 70 procent är vita och 20 procent svarta.

Rasfrågan är explosiv i delstaten, med sin historia av slaveri och förtryck av svarta. I augusti 2007 protesterade högerextremister i staden Charlottesville mot den planerade flytten av en staty föreställande sydstatsgeneralen RobertE Lee. En kvinna dödades när en man körde in en bil i en folkmassa med motdemonstranter.

Politiskt är Virginia mycket viktigt i de nationella valen eftersom det är en så kallad swing state, en delstat där opinionsläget vanligtvis är mycket jämnt mellan Demokraterna och Republikanerna.

Källa: NE.

ANNONS