Ett barn har sökt svalka i en plaskdamm i Tumbalong Park i Darling Harbour i centrala Sydney.
Ett barn har sökt svalka i en plaskdamm i Tumbalong Park i Darling Harbour i centrala Sydney.

Så slår hettan mot Australien

Australien hukar under en värmebölja med extremt höga temperaturer. Stora delar av kontinenten påverkas av ett envist högtrycksområde över Tasmanhavet. Flera storstäder har haft temperaturer på över 40 grader och mängder med värmerekord har slagits.

ANNONS
|

Här är några exempel på hur värmen påverkar landet:

Strömavbrott

När luftkonditioneringarna går för fullt påverkar det tillgången till el. På fredagen blev 200000 hushåll i delstaten Victoria strömlösa när elförsörjningen bågnade i värmen. Hettan gör också att en del av kolkraftverken får en sämre effekt. Kraftnätsoperatören AEMO gick upp till nödläge, importerade maximalt med kapacitet från granndelstaterna och ströp strömmen till aluminiumsmältverket Alcoa. Privatpersoner uppmanades att undvika att använda exempelvis diskmaskiner, rapporterar ABC.

- Människor har rätt att vara besvikna över att kraftnätet inte höll måttet. Vi har ett elsystem från 1900-talet för ett 2000-talsklimat, säger delstatens energiminister Lily D’Ambrosio till The Guardian.

ANNONS

Fira lugnt

I Sydney väntas den värsta hettan slå till mitt i lördagens nationaldagsfirande med temperaturer på uppemot 40 grader. Invånarna uppmanas att dricka vatten, begränsa fysisk aktivitet och kanske fira på morgonen i stället för på dagen.

- Kanske man borde ha en frukostgrillning i stället för en eftermiddagsgrillning, eller till och med skjuta upp firandet tills det blir mörkt. Vi förstår att folk gärna njuter av en öl, men snälla ta det lugnt, säger Richard Broome vid delstatens folkhälsomyndighet till Sydney Morning Herald.

Bränder på Tasmanien

På Tasmanien råder eldningsförbud och tiotals stora skogsbränder rasar, som bekämpas av hundratals brandmän. 80000 hektar har bränts, och den största branden rasar på lördagsmorgonen lokal tid på ett område av 40000 hektar. Flera evakueringsplatser har satts upp för de människor som tvingats att lämna sina hem, rapporterar The Mercury.

Varmt på planen

Australian Opens nya värmeregler fick sättas in när temperaturen närmade sig 40 grader. Den nya femgradiga skalan tar även hänsyn till andra faktorer, som värmestrålning och luftfuktighet, och slog i taket på torsdagen då allt spel på utomhusplanerna fick stoppas.

ANNONS

Centercourtens tak fick stängas mitt under semifinalen mellan Petra Kvitova och Danielle Collins, vilket fick publiken i den 38-gradiga arenan att jubla.

- Jag tror att jag var gladare än fansen när taket stängdes, sade Kvitova som hade det svettigt i första set.

Djur dör

Fler än 90 vilda hästar hittades döda eller döende vid ett torkat vattenhål nära Alice Springs i Northern Territoriers, förra veckan. Fiskar i New South Wales rapporteras ha strukit med i värmeböljan. I november dog 23000 fladdermöss i värmen i Cairns i nordöstra Australien, en tredjedel av alla i arten pteropus i landet.

- Den här typen av händelser har inte inträffat så här långt norrut i Australien sedan människan bosatte sig här, säger forskaren Justin Welbergen till BBC.

Nu finns oron att många fler kommer att dö, och det har redan rapporterats om fladdermöss som faller döda från träden i South Australia och New South Wales.

ANNONS

Bak- och matlagning i Adelaide

Staden Adelaide i södra Australien slog ett temperaturrekord i veckan med 46,6 grader, den hetaste temperaturen som uppmätts i en delstatshuvudstad i landet under de 80 år som temperaturerna har mätts.

En bar hade lovat gratis öl till alla om temperaturen passerade 45 grader, och The Guardian rapporterar att kön sträckte sig runt kvarteret.

En del har gjort det bästa av situationen och ställt olika metallformar utomhus för att baka eller tillaga mat.

- Vi är lite av strömsparande dårar så vi tänkte att vi kunde prova det, säger Rose Wynn, som bakade kakor genom att helt enkelt ställa ut en form i solen, till ABC.

TT

ANNONS