Ranstorp: "Hotet är konstant"

ANNONS
|

Omständigheterna kring vad som hände i centrala London är ännu oklara, liksom motivet. Men terrorism var polisens huvudmisstanke i utredningen.

Klart är att en person angrep och skadade en polis med kniv utanför parlamentsbyggnaden. Han sköts till döds.

På Westsminister Bridge körde en bil in i en människomassa, medvetet eller av annan anledning. Om det finns ett samband mellan det inträffade var ännu inte klarlagt, men det har onekligen likheter med två uppmärksammade terroristdåd förra året.

I Nice när en gärningsman använde en lastbil på Frankrikes nationaldag den 14 juli och mejade ner människor längs den två kilometer långa Promenade des Anglais. Minst 84 människor dödades innan förare sköts ihjäl av polis. Omkring 200 personer skadades.

ANNONS

I Berlin den 19 december dödade en man i en lastbil 12 personer och skadade 48 på julmarknaden vid Breitscheidplatz,nära Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche,

Det visar hur svårt, eller omöjligt, det är att stoppa den här typen av angrepp på öppen gata mot intet ont anande människor.

Om onsdagskvällen säger Magnus Ranstorp:

– När vi vet vem förövaren är blir det mycket lättare att veta med någon säkerhet vart vi ska titta. Men självfallet är tillvägagångssättet väldigt likt det som både IS och al-Qaida har förespråkat. Men det kan ju finnas andra motiv hos gärningsmannen eller -männen så det är svårt att veta i ett så initialt skede.

Det hände på årsdagen av terrorattackerna i Bryssel. Kan det finnas någon koppling?

– Det är svårt att ha någon uppfattning om så tidigt. Det finns inget naturligt samband till Storbritannien. Det är faktiskt inte ofta man gör sådana här dåd på en årsdag.

Har terrorhoten mot civilsamhället ökat?

–Hotet är konstant. Jag tror inte allmänheten ser det eftersom dåd ofta avvärjs och individer arresteras. Men det duggar tätt. Sedan 2013 har det varit ett 100-tal olika genomförda eller avvärjda attacker bara i västvärlden. Det kommer att ske igen. Det viktigaste är att man har polisiär närvaro så att de kan reagera snabbt och ha hög beredskap på publika platser. Det gör man i Storbritannien.

ANNONS

Hur påverkar den teknologiska utvecklingen?

– Hotet är mer fragmenterat och diffust. Det är också som den svenska säkerhetspolisen skrev när de släppte sin årsbok häromdagen att ensamagerande kan vara uppkopplade mot IS och inspirerade, de är fjärrstyrda. Det gör det så mycket svårare att förhindra brott.

Hur väl rustade är britterna att förhindra terroraktioner?

– De har en liten fördel, de bor på en ö och har elektroniska gränser. Flyger man in i landet blir man screenad ganska grundligt innan du ens kommer fram till passkontrollen. Vi har haft en IS-terrorist som åkte fast där i transit. Gränsbevakningen är väldigt grundlig.

– De är också med i underrättelsesamarbete Five Eyes tillsammans med USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. De har extremttäta kontakter via databaser och ett underrättelseutbyte.

Det här kommer bara några dagar efter att USA förbjudit elektronisk utrustning i kabinen från vissa länder. Tyder det på att de har upptäckt nya metoder att smuggla ombord sprängmedel?

– Ja, underrättelsemässigt har de sett att något är på gång. al-Qaida på arabiska halvön till exempel har specialiserat sig på att dölja bomber på flygplan. De har speciella bombmakare. Det har man även inom IS. Det är tekniskt mycket duktiga individer. Nu har det säkerligen utvecklat det ytterligare. Det ökar riskerna för att de ska försöka göra någonting.

ANNONS
ANNONS