Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Putin kallar hem delar av ryska Syrienstyrkan

Rysslands president Vladimir Putin beordrar ett delvis tillbakadragande av ryska styrkor från Syrien, rapporterar ryska nyhetsbyråer. Ryssland behåller dock sina militärbaser i landet.

ANNONS
|

- Jag beordrar försvarsministern och generalstabschefen att börja dra tillbaka den ryska kontingenten till sina permanenta baser, säger han, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Putin är på oannonserat besök på flygbasen Khmeimim i Syrien, där han träffar den syriske presidenten Bashar al-Assad. Han hotar med nya anfall om "terroristerna skulle visa sig igen".

- Då kommer vi att slå till på ett sätt som de aldrig har sett förut, säger Putin enligt Interfax.

ANNONS

Tidlös rysk närvaro

Att Ryssland väljer att kalla hem en stor del av sina styrkor just vid denna tidpunkt beror på att terrornätverket IS är nedkämpat, påpekar Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

- Det Ryssland gör nu är att ta hem de flygplan, den utrustning och den personal som behövdes för att bekämpa IS och al-Qaida-rörelsen. Det innebär inte alls att Ryssland försvinner militärt från Syrien, tvärtom, säger Per Jönsson och tillägger:

- Ryssland är inställt på en långvarig och tidlös militär närvaro i Syrien – även om Putin nu tar hem större delen av sina operativa stridande enheter.

Ryssland strider sedan 2015 på Assadregimens sida i det syriska inbördeskriget. I förra veckan utropade ryska militären en fullständig seger över jihadistgruppen IS på syrisk mark, men IS kontrollerar fortfarande mindre områden i landet.

Putin "fördömt skicklig"

Enligt Per Jönsson vill Ryssland gärna låta påskina att landet inte alls gav sig in i Syrien för att utöva en imperialistisk och militär supermaktsnärvaro. Tillbakadragandet beskriver Per Jönsson därför som en PR-mässigt skicklig manöver.

ANNONS

- Det här bekräftar återigen att Putin är en fördömt skicklig strategisk spelare. Han gick in för två år sedan i Syrien för att rädda Assad och för att säkra ryska intressen. Samtidigt ville han inte bara vinna kriget utan också vinna freden, det vill säga få till någonting som liknar en fredsuppgörelse, säger Per Jönsson till TT.

Sedan Syrienkonflikten inleddes 2011 har fler än 340000 människor dödats och miljontals flytt landet.

TT

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statligt förtryck under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes i staden Daraa demonstrationer för demokrati. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut regeringsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet trappades upp och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsarmén om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extrema jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten i princip har krossats av en stor offensiv.

2015 gick Ryssland in i kriget på Assadregimens sida.

ANNONS