Förstörda hus i huvudstaden San Juan i Puerto Rico.
Förstörda hus i huvudstaden San Juan i Puerto Rico.

Trump till orkandrabbade Puerto Rico

Nästan hela Puerto Rico har varit utan elektricitet sedan orkanen Marias framfart. USA:s president Donald Trump tänker nu själv inspektera skadorna.

ANNONS
|

Inga lampor på natten och ingen luftkonditionering i hettan. Varje natt sedan orkanen slog till i förra veckan har Miguel Martinez och hans familj sovit på verandan för att slippa den kvava luften inne i det mörka huset. Det är svårt att sova när termometern visar 30 grader på nätterna.

Minst en gång per natt klättrar de upp på taket för att få känna en svalkande vindpust mot huden.

- Det är en hetta från helvetet. Vi har ingen generator och ingen fläkt. Vi har ingenting. Man vill bara ha lite kallt vatten, men det finns inte, säger den 51-åriga byggnadsarbetaren.

ANNONS

Leva med mörker

Orkanen blåste omkull telefonstolpar och drog ned elledningar över hela ön. Nästan alla 1,6 miljoner hushåll saknar el. De flesta telefonlinjer, och internet, ligger nere. Myndigheterna har fortfarande inte en samlad bild av förstörelsen och har än mindre börjat bygga upp något av det som förstörts i ovädret.

President Trump reser dit nästa tisdag, sade han själv när han aviserade sitt besök. Han överväger att också besöka Amerikanska Jungfruöarna, sade han enligt CNN. Både Amerikanska Jungfruöarna och Brittiska Jungfruöarna, som ligger öster om Puero Rico, har lidit svåra skador under årets orkansäsong.

Puertoricanska Nelida Morales, 49, säger att hennes hus blir hett som en ugn under dagen. De stora träden som förut gav behaglig skugga rycktes upp med rötterna i orkanen.

- Vi kan inte gå till floden på grund av översvämningarna. Och stranden ligger för långt bort, säger hon.

Ramlat ned

Puertoricanerna kan få leva med mörker och heta nätter i månader framöver. En handfull sjukhus har kunnat få tillbaka strömmen, men det är osäkert hur länge företag och bostadshus kommer att få klara sig utan. Elektriker från USA har anlänt för att hjälpa till och generatorer flygs in.

ANNONS

Öns kraftstationer har klarat sig bra, men 80 procent av elledningarna har ramlat ned på marken. Redan innan orkanen Maria drog in bedömde myndigheterna att det behövdes över fyra miljarder dollar för att förbättra infrastrukturen. Kraftstationerna har en medelålder på 44 år, jämfört med snittet i USA som är 18 år.

Att få elen tillbaka är inte bara en fråga om bekvämlighet. Många månader utan ström kan leda till stora problem för Puerto Rico, som redan kämpar med en svag ekonomi. Många kommer att lämna ön om återuppbyggnaden dröjer och turismen, som stod för åtta procent av intäkterna i fjol, drabbas hårt.

TT-AP

Fakta: Orkanen Maria

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Maria var den starkaste orkan som drabbat Puerto Rico på nästan 90 år och orsakade stor förödelse, bland annat översvämningar och ett totalt strömavbrott.

Minst tio människor har omkommit i Puerto Rico i samband med orkanen Maria.

ANNONS