Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171111-australmedborgarskap-562173_se.hn_1.jpg
Nya bekymmer för Malcolm Turnbull. Arkivbild.

Politikeravgång nytt hot mot Turnbull

Debaclet kring dubbelt medborgarskap fortsätter skaka om i Australien. Men premiärminister Malcolm Turnbull tänker inte utlysa nyval, trots att han inte har majoritet i parlamentet.

Nu lämnar John Alexander, konservativa Liberalerna, parlamentet i Canberra, eftersom han inte är säker på om han enbart har australiskt medborgarskap. Han kan ha medborgarskap även i Storbritannien.

Australier kan inte sitta i parlamentet om de är medborgare i ett annat land.

Det är ytterligare ett hot mot premiärminister Malcolm Turnbulls styrande konservativa koalition, som numera är i minoritet sedan bland andra vice premiärminister Barnaby Joyce tvingats avgå.

Stannar i Danang

Turnbull kommenterar saken på ett toppmöte med världsledare i Vietnam.

Han åker inte tillbaka tidigare till Australien efter Alexanders avgång, säger han. Han kommer att hantera frågor om exempelvis förtroende om de dyker upp, men tror inte att en misstroendeförklaring kommer att bli aktuell.

Turnbull har efter turbulensen inte majoritet och måste nu förlita sig på att två parlamentariker som inte är knutna till något parti röstar med regeringen.

Fyllnadsval

I fall efter fall har det kommit fram att ledamöter ovetandes varit medborgare i andra länder.

Nya ledamöter måste nu väljas in för dem som lämnat parlamentet efter turbulensen.

John Alexander säger att han vill väljas om i ett fyllnadsval som väntas utlysas på måndag, och hoppas få bekräftat att han bara är medborgare i Australien så snart som möjligt.

Turnbull tror att det inte är möjligt för Alexander att väljas om, säger han i Danang. Men han förväntar sig att toppolitikern Barnaby Joyce väljs om i ett fyllnadsval.

Fakta: Politiker och dubbla medborgarskap

Turbulensen kring medborgarskap har varit en följetong i australisk politik på senare tid.

Regeln om att parlamentsledamöter bara får ha medborgarskap i Australien infördes 1901 för att se till att politikerna var lojala. Regeln har kritiserats för att vara omodern i ett land där över hälften av invånarna är födda utomlands eller är barn till invandrare.

Barnaby Joyce har inte vetat om att han var medborgare i Nya Zeeland, när han blev invald i parlamentet. Hans pappa kom därifrån till Australien på 1940-talet. Den som föddes utomlands med en nyzeeländsk pappa mellan 1949 och 1978 blev automatiskt medborgare i Nya Zeeland.

Sedan saken uppdagats har Joyce avsagt sig sitt medborgarskap.

MEST LÄST