Turan Kislakci, ledare för den turkisk-arabiska mediaorganisationen TAM, kräver att Saudiarabien överlämnar Jamal Khashoggis kvarlevor.
Turan Kislakci, ledare för den turkisk-arabiska mediaorganisationen TAM, kräver att Saudiarabien överlämnar Jamal Khashoggis kvarlevor.

Saudiarabien ifrågasätts världen över

Saudiarabiens uppgifter om hur journalisten Jamal Khashoggi miste livet på landets konsulat i Istanbul möts av en växande skepsis. Från EU kommer ett kraftfullt fördömande av händelsen och en allt större skara länder kräver fler och bättre svar.

ANNONS
|

Saudiarabien har efter ett par veckors nekande medgett att Jamal Khashoggi dödades på konsulatet, men har inte talat om var hans kropp finns. Enligt den första officiella saudiska versionen dog han i samband med ett slagsmål som spårat ur.

- Vi söker rättvisa, och detta kommer att avslöjas i sin osminkade sanning, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal i Istanbul på söndagen och lovade uttala sig ytterligare i fallet under veckan, rapporterar flera medier.

ANNONS

EU:s utrikeschef Federica Mogherini gick sent i lördags kväll ut med ett ovanligt skarpt utspel mot Saudiarabien där hon kräver fullständig klarhet i vad som verkligen hänt.

"Kränker Wienkonventionen"

"De uppgifter som dyker upp om omständigheterna kring Khashoggis död är djupt besvärande, inklusive den chockerande kränkningen av Wienkonventionen från 1963 om konsulära relationer", skrev Mogherini i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire efterlyser fler svar.

- Saudiarabien är en strategisk partner, men vi kan inte ha en förtroendefull relation om den inte grundar sig på ärlighet, säger Le Maire enligt nyhetsbyrån Reuters.

Storbritanniens brexitminister Dominic Raab säger till BBC att den saudiska versionen inte är trovärdig.

De tre EU-jättarna Tyskland, Frankrike och Storbritannien kräver också i ett gemensamt uttalande att Saudiarabien presenterar trovärdig information i fallet, skriver AFP.

"Duger inte"

Även Australien och Kanada ansluter sig till skeptikerna.

"Förklaringarna som getts hittills är inte konsekventa eller trovärdiga", säger Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland i ett uttalande.

- Det här duger inte, säger Australiens premiärminister Scott Morrison.

ANNONS

Nya Zeelands handelsminister David Parker fördömer dödandet av Khashoggi och meddelar att landet bojkottar den internationella investeringskonferensen i Saudiarabien.

Grannarna hyllar

USA:s president Donald Trump uttalade sig först försiktigt positivt gällande den saudiska förklaringen, som han kallade för trovärdig och ett bra första steg. Men vid ytterligare frågor skärpte han tonen något.

- Nej, jag är inte nöjd tills vi funnit svaret, säger han.

Samtidigt kräver vänner till Khashoggi att Saudiarabien ska få fram hans kvarlevor.

- Ge oss Jamal så att vi kan begrava honom. Så att alla som bryr sig om honom, och världsledare, kan komma hit till Istanbul för begravningen, säger Khashoggis vän Turan Kislakci, som leder den turkisk-arabiska medieorganisationen TAM, till journalister utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul, rapporterar CNN.

Ingen kropp

Men Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir hävdade oväntat på söndagen att regimen varken vet hur Khashoggis dödats eller var hans kropp finns.

ANNONS

- Det här är ett fruktansvärt misstag. Det är en fruktansvärd tragedi, sade al-Jubeir i en intervju med Fox News.

Han försäkrar samtidigt att de som låg bakom Khashoggis död kommer att ställas till svars, rapporterar Reuters.

Från några länder kommer dock inga fördömanden, utan hyllande röster. Kuwait och bland andra Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten berömmer saudiernas åtgärder efter dödsfallet.

Rättad: I en tidigare version av artikeln angavs det att Saudiarabien medgivit omständigheter kring Khashoggis död som inte är bekräftade.

TT

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Tidigare har Saudiarabien hållit fast vid uppgiften att Khashoggi lämnade konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men snart tre veckor efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur.

ANNONS