Oppositionsledaren Raila Odinga dömer ut presidentvalet i Kenya och kallar det en bluff.
Oppositionsledaren Raila Odinga dömer ut presidentvalet i Kenya och kallar det en bluff.

Odinga: Valet i Kenya en bluff

Oppositionsledaren Raila Odinga dömer ut presidentvalet i Kenya och kallar det en bluff.

ANNONS
|

Kenyas sittande president Uhuru Kenyatta tog hem en jordskredsseger i förra veckans val. När valkommissionen presenterade resultatet i måndags hade Kenyatta fått hela 98,2 procent av rösterna.

Men hans främsta rival Odinga hade dragit sig ur och uppmanade sina anhängare att bojkotta valet. Det bidrog till ett lågt valdeltagande, bara 39 procent av de som var berättigade röstade.

Ett tidigare presidentval i augusti ogiltigförklarades av landets högsta domstol och Kenyatta sade efter det nya valet att det sannolikt också kommer att granskas av domstolarna.

Raila Odinga kommenterade inte valresultatet förrän under tisdagen då han dömde ut det.

ANNONS

- Vi ska se till att vi får ett fritt, rättvist och trovärdigt val, precis som högsta domstolen beordrade.

Odinga säger att oppositionens protester ska fortsätta. Enligt honom planeras det bland annat ekonomiska bojkotter och demonstrationer. Han betonar att alla protester kommer att vara fredliga.

TT-AFP-AP

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Odinga bojkottade valet i torsdags.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS