Trump väntas presentera ett nytt inreseförbud i dag eftersom det tidigare upphör att gälla. Arkivbild.
Trump väntas presentera ett nytt inreseförbud i dag eftersom det tidigare upphör att gälla. Arkivbild.

Nytt inreseförbud på väg från Trump

Ett nytt inreseförbud väntas presenteras av USA:s president Donald Trump senare i dag – och det tros bli mer detaljerat och skilja sig åt mellan olika länder.

ANNONS
|

Det tidigare förbudet som riktades mot sex muslimskt dominerade länder upphör att gälla under söndagen.

Departementet för inrikes säkerhet har rekommenderat Trump att införa mer "skräddarsydda" och riktade restriktioner mot länder som vägrar att dela information med USA eller som inte har vidtagit vad som beskrivs som nödvändiga säkerhetsåtgärder.

Det tidigare inreseförbudet riktade sig mer generellt mot de flesta människor från Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien om de inte kan bevisa en "äkta koppling" till USA.

The Wall Street Journal har rapporterat att det nu kan bli tal om restriktioner för människor från fler länder än de nuvarande sex.

ANNONS

Vilka och hur många länder som kommer omfattas av det nya förbudet är ännu okänt. Restriktionerna kan träda i kraft redan under söndagen.

Först i oktober ska USA:s högsta domstol pröva om det nuvarande inreseförbudet strider mot konstitutionen.

TT-AP

Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan "religiöst förtryck" (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington tid att utarbeta rutiner för "extrem granskning" av människor från de utpekade länderna.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen var Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag gjordes också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopades också.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men stoppades tillfälligt av domstolar i Hawaii och Maryland.

Justitiedepartementet vände sig till Högsta domstolen för att häva stoppet. I juni meddelade HD att man ska ta upp fallet i oktober. Till dess får presidentordern införas, men enbart för personer som inte kan påvisa en "äkta koppling" till USA.

ANNONS