Kataloniens regionpresident Quim Torra (t v) skakar hand med sin föregångare Carles Puigdemont, som avvaktar en utlämningsdom i Tyskland och som anses dra i trådarna i regeringsbildandet på hemmaplan. Arkivbild.
Kataloniens regionpresident Quim Torra (t v) skakar hand med sin föregångare Carles Puigdemont, som avvaktar en utlämningsdom i Tyskland och som anses dra i trådarna i regeringsbildandet på hemmaplan. Arkivbild.

Nytt förslag till katalansk regering

Kataloniens regionpresident Quim Torra har lagt fram ett nytt förslag till regional regering. Det kan bana väg för att Katalonien återfår sitt självstyre.

ANNONS
|

I Torras dekret från tisdagskvällen är fyra tidigare föreslagna ministrar, två fängslade utanför Madrid och två i självvald exil i Belgien, utbytta mot andra personer som inte är i indragna i rättsprocesser, rapporterar spanska medier.

Det här förslaget öppnar upp för att häva konstitutionens artikel 155, som centralregeringen fick aktiverad i höstas för att avsätta regionregeringen, upplösa regionparlamentet och utlysa nyval. Detta efter den otillåtna folkomröstningen och självständighetsförklaringen för Katalonien i oktober.

Det regionala nyvalet i december gav ånyo en knapp majoritet för de separatistiska partierna. Men flera försök till regeringsbildningar har misslyckats sedan dess.

ANNONS

Quim Torras första regeringsförslag fick kalla handen från Madrid, som fann det av legala skäl oacceptabelt med fyra frånvarande ministrar.

Efter det nya beskedet från Katalonien hördes på kvällen lätt triumfatoriska signaler från regeringspalatset Moncloa i Madrid. Rättsstaten "har segrat", löd den första reaktionen enligt tidningen El País.

Nu kan premiärminister Mariano Rajoys regering fröjda sig över att varken Carles Puigdemont, ex-regionpresidenten som drev igenom självständighetsförklaringen och gick i landsflykt, eller de fyra som också misstänks för brott i samband med höstens händelser, kommer att ingå i den nya regeringen. När den är på plats och insvuren kan artikel 155 avaktiveras. Då upphör direktstyret från Madrid och Katalonien återfår sin autonomi.

TT

Bakgrund: Katalonienkrisen

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. Av de 42,3 procent av de röstberättigade som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en självständighetsförklaring.

Centralregeringen reagerade genom att, med stöd i konstitutionens artikel 155, avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen har häktats eller har en arresteringsorder mot sig, misstänkta för bland annat uppvigling och uppror. Bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som bedrev sin valkampanj från exil i Bryssel.

Hans Tillsammans för Katalonien blev näst största parti i nyvalet med 21,6 procent av rösterna. Tillsammans med det andra stora separatistiska partiet ERC (21,4 procent) och det lilla vänsterradikala CUP (4,5 procent) fick självständighetsivrarna återigen knapp majoritet i parlamentet.

Parlamentet kunde först efter flera försök välja en ny regionpresident. Det blev Quim Torra.

ANNONS