En båt från den japanska kustbevakningen vid ett annat tillfälle. Arkivbild.
En båt från den japanska kustbevakningen vid ett annat tillfälle. Arkivbild.

Nordkoreanska fiskare dök upp vid Japans kust

Åtta fiskare från Nordkorea har dykt upp med sin båt i havet utanför norra Japan. Nordkoreanska fiskebåtar som kommit på avvägar är ingen ovanlig syn i landet.

ANNONS
|

Bilder i japansk tv visar en träbåt i hamnen i staden Yurihonjo på Japans nordvästra kust. Männen är oskadda och har frihetsberövats av polisen, rapporterar tv-kanalen NHK. Fiskarna hade fått problem med motorn och drivit i väg från hemlandet.

Det händer då och då att nordkoreanska fiskebåtar hamnar i grannlandet. Fiskare har även hittats döda i drivande båtar, som japanska medier kallar spökskepp. Huvudlösa skelett och kroppar i förruttning har legat i båtarna.

Att skallarna skilts från resten av kropparna tyder på kraftig förruttnelse, enligt tidigare rapporter. Det vill säga att sjömännen varit döda länge.

ANNONS

I förra veckan räddades tre nordkoreanska fiskare, ur en besättning på tolv personer, när deras båt kapsejsade i vågorna. I en annan båt hittades samma vecka fyra döda män.

Fiskarna tar stora risker ute på havet för att möta den nordkoreanska regeringens påbud om stora fångster, enligt experter. Men båtarna är ofta gamla och dåligt utrustade, och fiskarna kan inte kalla på hjälp.

De överlevande fiskare som ber om det skickas tillbaka till hemlandet, medan andra ses som avhoppare och så småningom tas emot av Sydkorea.

Japan har en mycket spänd relation till diktaturen Nordkorea, som kommit med direkta hot och har skickat upp robotar över norra Japan.

TT-AFP

ANNONS