Diktaturen Nordkoreas 70-årsdag firades med bland annat en militärparad på söndagen.
Diktaturen Nordkoreas 70-årsdag firades med bland annat en militärparad på söndagen.

Nordkorea firade 70 år - utan kärnvapen

Stridsvagnar, blommor och ballonger – men inga långdistansrobotar. En enorm militärparad hölls i 70-årsjubilerande Nordkorea, ett land som beskrivs som mer fredligt än för ett år sedan, men oberäkneligt. Den av USA så hyllade nedrustningsprocessen löper stor risk att gå i stå.

ANNONS
|

Tiotusentals soldater i strikta, gröna uniformer intog Pyongyangs gator. Med klassiskt höga benlyft och stor precision hyllade de hemlandets födelsedag inför ledaren Kim Jong-Un som gjorde honnör från sitt podium. Men trots att den slutna diktaturen i fjol hävdade att man provsprängde en vätebomb visades ingen sådan upp.

- Genom paraden vill Nordkorea visa på sitt oberoende och sin starka militära makt. Men med tanke på relationen till USA kommer man inte att visa några kärnvapen eller långdistansrobotar, sade Shin Beom-Chul, Nordkoreaexpert och chef för The Asan Institute for Policy Studies i Seoul i Sydkorea, inför paraden.

ANNONS

De största vapnen som visades upp under paraden var kortdistansrobotar, uppger en AFP-reporter på plats. I stället hyllades ekonomisk utveckling och ett framtida enande av den koreanska halvön. Tusentals koreaner viftade med den blå-röd-vita flaggan, dansare framträdde, flygformationer i de Nordkoreanska färgerna syntes på himlen – och inga uppenbara pikar mot USA förekom.

Upptinade relationer

Men Nordkoreas attityd gentemot USA är långt ifrån underdånig. Shin Beom-Chul visar en bild från det historiska toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump i juni, där den något kortare Kim stirrar Trump rakt in i hakan.

- Han vägrar att titta upp på USA:s ledare. Det säger mycket.

Det är bara ett år sedan de verbala förolämpningarna mellan Kim och Trump haglade. Då hade Pyongyang genomfört flera robottester och invånarna i USA-territoriet Guam i Stilla havet fick flygblad där de manades att "inte titta direkt mot eldbollen" om Nordkorea anfaller.

Men i vårvintras skedde en upptining, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i Sydkorea. Det banade väg för Trumps resa till Singapore i juni, där han inför världspressen mötte Kim.

ANNONS

Efteråt slog sig Trump för bröstet och hävdade att kärnvapenhotet i princip var borta. Men det dokument som ledarna skrev under kritiserades för att vara urvattnat. Det hette enbart att Nordkorea förbinder sig att "arbeta mot total nedrustning på den koreanska halvön".

Riskerar status quo

Vad det egentligen betyder är själva knäckfrågan. USA vill att Nordkorea ska deklarera sina vapeninnehav och att det ska genomföras en övervakad skrotning av vapen. Nordkorea anser att nedrustningen ska omfatta hela den koreanska halvön, inklusive Sydkorea vars militära samarbete med USA ses som ett hot i norr.

- Den här frågan måste lösas, så att en gemensam förståelse för vad nedrustning betyder uppnås. Annars riskerar vi att fastna i status quo.

Shin säger att grannen är svår att tolka men att Sydkorea vill försöka bidra till att medla fram en gemensam syn på nedrustningsbegreppet. Vägen dit är dock en svår balansgång, kantad av det sanktionstyngda Nordkoreas önskan om normaliserade relationer med omvärlden. Förväntningarna är höga på president Moon Jae-Ins möte med Kim i norr senare i september.

ANNONS

- Förhandlingar är bättre än konfrontation, säger Shin lakoniskt.

Artig ton

Ett problem är att både Nordkorea och USA anser att man redan visat sin goda vilja, att det är upp till "andra sidan" att ta nästa steg. Efter toppmötet ställde USA in en planerad militärövning med Sydkorea. Och Nordkorea har demolerat testanläggningen Punggye-ri, där landets sex kärnvapenprov sägs ha utförts.

Bedömare anser dock att Punggye-ri hade gjort sitt och påpekar att det kan finnas andra anläggningar. Nyligen varnade internationella atomenergiorganet IAEA för att Nordkorea verkar vidareutveckla sitt kärnvapenprogram.

En frustrerad Trump ställde i augusti in sin utrikesministers resa till Nordkorea, med hänvisning till "otillräckliga framsteg". Men han har behållit en artig ton gentemot Kim. Det återstår dock att se om han gratulerar diktaturen på 70-årsdagen. Det gjorde däremot det kinesiska sändebudet Li Zhanshu, en av sju medlemmar i landets mäktiga politbyrå, som satt intill Kim på podiet. Bland de inbjudna gästerna syntes även Mauritaniens president Mohamed Ould Abdel Aziz samt den franske skådespelaren Gerald Depardieu, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT

ANNONS

Fakta: Tredje generationen Kim styr

Nordkoreas nuvarande diktator Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Lite är känt om Kim Jong-Uns uppväxt, men han är Kim Jong-Ils yngste son och uppges ha fått sin utbildning vid militärakademien i Pyongyang samt på en skola i Schweiz.

Kim sägs älska filmer med Jean-Claude Van Damme och basket. Den amerikanske tidigare basketstjärnan Dennis Rodman anses vara en av hans vänner.

Källa: NE med flera

Bakgrund: Det slutna Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Nordkorea är samtidigt ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för mycket omfattande sanktioner. Den 3 september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Källor: Landguiden, NE med flera

ANNONS