Den internationella kommissionen har presenterat nya slutsatser om nedskjutningen av flight MH17. Arkivbild.
Den internationella kommissionen har presenterat nya slutsatser om nedskjutningen av flight MH17. Arkivbild.

Nederländerna: Moskva bakom MH17-nedskjutning

Nederländerna och Australien pekar ut Ryssland som ansvarigt för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina 2014. Rysslands president Vladimir Putin tillbakavisar anklagelsen.

ANNONS
|

I ett uttalande från det nederländska parlamentet meddelar Nederländerna och Australien att Ryssland ska "ställas till svars för sin roll" i nedskjutningen av MH17 över västra Ukraina. Att peka ut en stat som ansvarig för en flygkrasch kommer att innebära en "komplex, rättslig process", meddelar parlamentet och bjuder in Ryssland till en dialog om frågan.

Det är första gången som Nederländerna så tydligt pekar ut Ryssland som delaktigt.

"Kan hållas ansvariga"

Nederländernas premiärminister Mark Rutte anser att Ryssland bär ett ansvar och att landet bör erkänna sin roll i nedskjutningen.

- Utredningen har tveklöst slagit fast att Ryssland kan hållas ansvarigt för sin roll i att MH17 sköts ned. Och de är ansvariga för att ha placerat ut det luftvärn som sedan sköt ned flygplanet, säger Rutte.

ANNONS

Hans utrikesminister Stef Blok säger att de senaste slutsatserna pekar mot att "Ryssland är direkt involverat".

EU och Nato uppmanar Ryssland att "acceptera sitt ansvar" för nedskjutningen av flygplanet. Ryssland har hela tiden nekat till all inblandning i händelsen och i stället pekat ut Ukraina som ansvarigt. Tillfrågad om roboten var rysk svarade president Vladimir Putin på en presskonferens i S:t Petersburg:

- Givetvis inte.

Ryssland nekar

Samma budskap kom tidigare från utrikesminister Sergej Lavrov. I ett telefonsamtal på fredagen sade han till sin nederländske kollega Stef Blok att det inte finns några bevis som pekar mot Ryssland och att Ryssland inte har något med saken att göra, rapporterar Reuters.

Utredarna från den internationella haverikommissionen slår för första gången fast att roboten som sköt ned planet kan knytas till ett ryskt militärt förband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i Kursk.

Utredarna har tidigare kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38. Den ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som hölls av pro-ryska rebeller i landet.

ANNONS

Utredarna har dock inte pekat ut någon ansvarig för att ha avfyrat roboten.

TT-Reuters

Bakgrund: MH17

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsrobot. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom. Majoriteten av offren var nederländska medborgare.

Ukrainas president Petro Porosjenko kallade kraschen för ett "terrordåd". Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär, och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

USA:s president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen.

I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen av flygplanet.

Händelsen utreds av en internationell kommission med åklagare och utredare från Nederländerna, Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina.

Utredningen har hittills slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38. Den ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som hölls av pro-ryska rebeller i landet. I fredags meddelade utredarna att roboten kan knytas till ett ryskt militärförband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i ryska Kursk.

Utredarna pekar däremot inte ut någon som ansvarig för att ha avfyrat roboten.

Ryssland förnekar all inblandning i nedskjutningen.

ANNONS