Makedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivfoto.
Makedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivfoto.

Nato-basen kampanjar i Makedonien

Dörren står öppen – men det är ert val, betonar Nato-chefen Jens Stoltenberg på besök i Makedonien. Tre veckor återstår inför landets ödesval om nytt namn, men också framtida medlemskap i EU och Nato.

ANNONS
|

Den 30 september ska makedonierna hålla folkomröstning om uppgörelsen i somras mellan premiärminister Zoran Zaev och kollegan i Grekland, Alexis Tsipras, om ett nytt formellt namn på det som en gång var den sydligaste delrepubliken i det gamla Jugoslavien.

Makedonien ska bli Nordmakedonien är det tänkt – fast så tydligt uttrycks det inte i folkomröstningen. I stället är frågan som ställs betydligt bredare: "Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskommelsen mellan Makedonien och Grekland?".

"På rätt väg"

Den EU- och Nato-vänliga regeringens förhoppning är givetvis att det ska locka fler att säga ja om frågan mer handlar om medlemskap än om namn.

ANNONS

- Opinionsmätningarna är uppmuntrande. Våra medborgare vill lösa namnfrågan. Det här gör oss optimistiska om att vi är på rätt väg, säger Zaev på en presskonferens med Natos besökande generalsekreterare Jens Stoltenberg.

I EU lär visserligen inte Makedonien släppas in på många år ännu, oavsett vad som sägs den 30 september. Grannländerna Montenegro och Serbien har varnats för att EU-medlemskap inte är aktuellt förrän tidigast 2025, trots att förhandlingar pågått sedan 2012 och 2014.

Medlem i vår?

Nato-medlemskap har däremot Makedonien redan fått löfte om, bara namntvisten med Grekland definitivt kan biläggas. Jens Stoltenberg manar på, med både morot och piska.

- Det här är en möjlighet som bara kommer en gång i livet. Utökningen av Nato och EU har bidragit till fred och stabilitet över hela Europa, inklusive i den här regionen, säger Nato-chefen, som räknar med att en makedonsk försvarsminister redan i vår ska kunna sitta med på Natos ministermöten.

ANNONS

- Vi väntar på er, säger Stoltenberg i Skopje.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Utvidgningen av EU och Nato

22 av de 28 länderna i EU är samtidigt medlemmar i försvarsalliansen Nato. Utanför står endast Sverige, Finland, Österrike, Irland, Malta och Cypern.

Av Nato-länderna är det bara USA, Kanada, Turkiet, Norge, Island, Albanien och Montenegro som inte är medlemmar i EU.

Senast EU utökades var den 1 juli 2013 då Kroatien tillkom.

Senast Nato utökades var den 5 juni 2017 då Montenegro blev medlem.

På tur till medlemskap i Nato står främst Makedonien, även om även Bosnien, Georgien och Ukraina aspirerar på att ansluta sig.

För EU:s del pågår förhandlingar med Serbien och Montenegro om medlemskap. Vissa löften har även getts om att förhandlingar kan inledas nästa år med Albanien och Makedonien. Med Turkiet ligger förhandlingarna för närvarande på is.

ANNONS