Barn som flytt till Bangladesh.
Barn som flytt till Bangladesh.

Läger för barnflyktingar från Burma planeras

Nästan en halv miljon människor ur den förföljda muslimska minoritetsgruppen rohingya har nu flytt från Burma. Bangladesh planerar att införa särskilda läger för barn. Samtidigt kräver Human Rights Watch att FN inför sanktioner och ett vapenembargo.

ANNONS
|

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar också Burma för brott mot mänskligheten.

- Massakrer på bybor och massmordsbränder som driver människor från deras byar utgör brott mot mänskligheten, säger James Ross hos organisationen.

480000 människor från den muslimska folkgruppen rohingya har den senaste månaden flytt från delstaten Rakhine över gränsen till Bangladesh, enligt hjälporganisationer.

60 procent av dem som flytt är barn, och många av dem är ensamkommande. Bangladesh planerar nu att införa särskilda läger för barnen, men hittills innebär planerna bara 6000 platser.

ANNONS

Omkring 1580 barn har registrerats av myndigheterna.

Den burmesiska militären säger sig genomföra insatser mot terrorister i området Rakhine, efter ett antal attacker mot polisstationer den 25 augusti. Men enligt flyende har byar bränts och civila dödats och skadats i en operation som FN:s generalsekreterare António Guterres jämfört med etnisk rensning.

FN:s säkerhetsråd ska träffas på torsdag för att prata om våldet i Burma, på begäran av Frankrike, Storbritannien och fyra andra länder. FN-chefen António Guterres ska då informera om krisen.

Samtidigt planeras en delegation från Burma resa till Bangladesh nästa vecka för att diskutera frågan.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Förföljd minoritet

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", de lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti. Hittills beräknar FN att fler än 430 000 personer har flytt.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera.

ANNONS