Iranska soldater och civila tar skydd under attacken mot militärparaden i Ahvaz.
Iranska soldater och civila tar skydd under attacken mot militärparaden i Ahvaz.

Khamenei: USA låg bakom attentatet

Attentatsmännen bakom den blodiga attacken mot en militärparad i Iran har fått omfattande stöd av utländska regeringar. Det påstår landets högste ledare ayatolla Khamenei, som skriver att USA och dess allierade ligger bakom dådet.

ANNONS
|

Minst 29 människor, både militärer och civila som kommit för att titta, dödades när flera angripare öppnade eld vid en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna. Minst tolv av de dödade ska vara medlemmar i elitstyrkan revolutionsgardet. Dessutom skadades 50–60 människor i attacken. Flera barn finns bland de skjutna, enligt källor.

Angriparna öppnade först eld mot publiken och siktade sedan mot de officiella gästerna. Totalt fyra attentatsmän deltog i attacken och två dödades, medan ytterligare skottlossning uppstod när de två andra flydde från platsen, enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

ANNONS

Irans president Hassan Rohani har beordrat landets säkerhetsstyrkor att identifiera de skyldiga bakom attacken.

"Svaret på minsta lilla hot mot Islamiska Republiken Iran kommer att bli tillintetgörande", står det på presidentens officiella hemsida.

Landets högste ledare ayatolla Khamenei pekar ut USA som skyldig till attacken.

"Det här brottet är en fortsättning på de komplotter stater i regionen, som är USA:s nickedockor, utför. Och deras mål är att skapa otrygghet i vårt kära land", skriver han på sin hemsida.

USA och Israel

Staden Ahvaz ligger i provinsen Khuzestan, mot gränsen till Irak, och har en stor andel arabiska invånare i ett land med persisk majoritetsbefolkning. En separatiströrelse finns i området, men attacker riktade mot regeringen och staten är relativt sällsynta i större städer.

Den sunnimuslimska terrorgruppen IS hävdar att den ligger bakom dådet, utan att lägga fram några bevis. Det gör också den arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd.

En iransk militärtalesperson, brigadgeneral Abolfazl Shekarchi, avfärdar att IS eller någon annan grupp som bekämpar Irans "islamiska system" har med saken att göra. Han hävdar i stället att angriparna tränats av två stater i regioner och att både USA och Israel finns i bakgrunden.

- De är kopplade till Amerika och Mossad (Israels underrättelsetjänst), säger han till Irna.

ANNONS

Också utrikesminister Mohammad Javad Zarif har klart för sig var ansvaret ska läggas.

"Regionala terrorfinansiärer"

"Terrorister som rekryterats, utbildats, beväpnats och finansierats av en utländsk regim har attackerat Ahvaz", skriver han på Twitter. "Iran håller regionala terrorfinansiärer och deras amerikanska herrar ansvariga för sådana attacker", tillägger Zarif, och utlovar ett "snabbt och bestämt" svar på dådet.

Benämningar såsom "regionala terrorfinansiärer" brukar vanligtvis syfta på Irans fiender i regionen, Saudiarabien och Israel.

Rysslands president Vladimir Putin beklagar dådet. Han erbjuder också utvecklat samarbete i kampen mot terrorism, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

Militärparaden i Ahvaz var en av flera som pågick runt om i Iran på lördagen till minne av kriget mot Irak på 1980-talet.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Tidigare attentat i Iran

Jämfört med sina grannländer har Iran varit relativt förskonat vad gäller attentat. Men det finns ett flertal motståndsrörelser och terrorgrupper i landet som drivs av etniska, politiska och religiösa mål.

Den 18 oktober 2009: Den sunniextrema rörelsen Jundallah (Guds soldater) dödar 42 människor, varav flera elitsoldater i revolutionsgardet, i staden Pishin nära gränsen till Pakistan. Självmordsattacken genomförs mot ett möte mellan militära befälhavare och klanledare i området som syftar till att få sunnimuslimer och shiamuslimer att samarbeta.

Den 22 september 2010: Ett bombdåd i samband med en militärparad i Mahabad, en stad med stor kurdisk befolkning, i den provinsen västra Azerbajdzjan, kräver tolv dödsoffer. Över 80 människor skadas. De flesta av offren är civila. Ingen grupp tar på sig dådet.

Den 15 december 2010: Jundallah tar på sig ett självmordsdåd mot shiiter i samband med högtiden ashura i Chabahar i sydöstra Iran. 34 dödas och över 80 skadas.

Den 15 juli 2010: Två självmordsbomningar i fullsatta shiitiska moskéer i staden Zahedan, i provinsen Sistan-Baluchistan, kräver minst 28 liv. Över 250 människor skadas. Jundallah tar på sig dådet.

Den 7 juni 2017: Beväpnade män och självmordsbombare angriper parlamentet i huvudstaden Teheran och den helgedom där den islamiska revolutionens ledare ayatolla Khomeiny ligger begravd. 17 människor dödas och tiotals skadas i dåden. Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom attentatet, som motiveras med Irans stöd i Irak och Syrien i kriget mot den sunniextrema gruppen.

Den 20 juli 2018: Minst tio personer ur revolutionsgardet dödas i en attack i byn Dari distriktet Marivan i Irans nordvästra kurdiska region. Ingen grupp tar på sig dådet.

Den 22 september 2018: Flera beväpnade angripare går till attack mot publik och elitsoldater som bevittnar en militärparad i staden Ahvaz. Minst 29 människor dödas och tiotals människor skadas. Både den sunniextrema terrorrörelsen IS och den arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd påstår sig ligga bakom dådet.

Källa: AFP

ANNONS