Kabinettssekreterare Annika Söder (S). Arkivfoto.
Kabinettssekreterare Annika Söder (S). Arkivfoto.

"Milstolpe" när Korea möter Korea

Sverige räknar med ytterligare framsteg när Syd- och Nordkoreas ledare möts för direktsamtal i Panmunjom. Fast USA:s hantering av kärnavtalet med Iran skapar oro.

ANNONS
|

- Jag är ganska övertygad om att det här mötet mellan Kim Jong-Un och president Moon kommer att bli framgångsrikt. Det finns en enormt stark vilja på båda sidor att hitta fram i relationen mellan dem, säger utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder (S) till TT i samband med veckans stora Syrien-konferens i Bryssel.

Att president Donald Trump flera gånger flaggat för att säga upp Iran-avtalet, JCPOA, riskerar dock att även spela in på samtalen mellan de två koreanska ledarna.

ANNONS

- Jag tror att Nordkorea, som jag ju ganska ofta pratar med, följer väldigt noga hur USA kommer att hantera det här avtalet. Om avtalet spricker kan det få ett negativt inflytande på Nordkoreas vilja att ingå ett avtal där USA är med, säger Söder.

"Milstolpe"

Fredagens toppmöte ser hon hursomhelst som något historiskt.

- Nordkoreas och Sydkoreas närmande är en milstolpe. Nordkorea har slutat säga att de bara vill tala med USA. De talar med Sydkorea. De har mötts flera gånger nu på olika nivåer, med respekt. De jobbar med små steg och förtroendeskapande åtgärder.

Söder betonar samtidigt vikten av nästa toppmöte – det som Kim Jong-Un eventuellt kommer att ha med Donald Trump. Men också betydelsen av att lösa en rad regionala frågor.

- För här måste ju Kina, Ryssland och Japan också vara med för att kunna diskutera säkerhetsarrangemang och hur man ska kunna börja handla med varandra och vända den negativa spiralen till något som alla tjänar på, säger Söder.

ANNONS

Inte på plats

TT: Hur nära följer ni toppmötet? Finns Sverige på plats i någon krok?

- Vi är inte där, men vi har nära kontakt med både Nordkorea och Sydkorea och USA. Vår roll är ju den att försöka lösa frågor som har att göra med vårt konsulära ansvar för USA i Nordkorea. Och det jobbar vi oförtrutet vidare med, säger Annika Söder i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS