Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Majoritetsledaren Mitch McConnell vädjar om partiöverskridande överläggningar ör att få till stopp på nedstängningen av USA:s statsapparat.

McConnell: Få slut på galenskapen

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell, vill återuppta partiöverskridande diskussioner för att öppna USA:s statsapparat igen. Men president Donald Trump tänker inte förhandla innan Demokraterna "slutar spela spel", meddelar Vita huset.

- Låt oss öppna administrationen igen, sade McConnell när förhandlingarna om landets statsskuld återupptogs på lördagen, efter det misslyckade försöket kvällen före att enas om nya lån innan USA började stänga ned statliga organ.

McConnell uppmanar kollegorna att få ett "slut på galenskapen", och rösta igenom en temporär höjning av skuldtaket fram till den 8 februari.

Timmar efter maratonmötet i senaten skyller republikaner och demokrater den uppkomna situationen på varandra. Från midnatt beordrades hundratusentals anställda inom offentlig sektor att stanna hemma, med undantag för viktiga samhällsfunktioner och militären.

Trump på tvären

President Trump tänker inte förhandla om immigrantfrågor "innan Demokraterna slutar spela spel och åter öppnar regeringen", meddelar en representant för Vita huset enligt Reuters.

"Demokrater oroar sig mer kring illegala immigranter än vår storartade militär eller säkerheten längs vår farliga södra gräns", förklarar Donald Trump i lördagens första Twitter-inlägg efter fredagskvällens omröstning i senaten.

"De hade lätt kunnat göra upp, men beslöt sig för att leka nedstängningspolitik i stället", fortsätter presidenten. Och tillägger några minuter senare syrligt:

"Detta är ettårsdagen av mitt presidentskap och demokraterna ville ge mig en fin present".

Demokraten Chuck Schumer i sin tur skyller nedstängningen på Trump, och dennes oförmåga att förhandla. Demokratiska senatorer har i utbyte för att stödja en tillfällig finansieringslösning krävt att Trumpregeringen förlänger Daca, ett omstritt program som hjälper unga papperslösa migranter i USA, "dreamers" (drömmare), att få stanna i landet.

Beredd diskutera Mexikomur

Schumer säger att han till och med var beredd att diskutera Trumps omhuldade barriärbyggen mot Mexiko i utbyte mot ett starkt skydd för "drömmarna".

- Men inte ens det var tillräckligt för att locka presidenten, säger Schumer enligt CNN.

Skuldtaket ligger för närvarande på nästan 20,5 biljoner dollar (165 000 miljarder kronor) – ett närmast ofattbart belopp, men den summan passerade amerikanska staten i upplåning redan förra året. Sedan i september har tillfälliga lösningar förhindrat en nedstängning. Fristen kunde ha förlängts till den 16 februari men fick inte tillräckligt med röster i senaten. Och när klockan passerade midnatt i huvudstaden Washington rann tiden ut.

- Det låter förvirrande, men ingen sida vill vara den som tillåter den andra vinna. Konflikten leder till att det är svårt att få till en finansiering av federala budgeten varje gång, säger Elizabeth Perry, amerikansk jurist och forskare vid Umeå universitet.

Stängts ned fyra gånger

Omröstningen sent på fredagskvällen i USA:s kongress föregicks av många timmars förhandling mellan republikaner och demokrater. President Donald Trumps republikaner har bara 51 platser av 100 i senaten. För att få igenom förslaget krävdes 60 röster, varför partiet var tvunget att få stöd hos ett antal demokrater.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses tillräckligt samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Försvar och polis kommer inte att beröras.

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800 000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under två veckor.