Storbritanniens premiärminister Theresa May klarade sig genom ett misstroendevotum.
Storbritanniens premiärminister Theresa May klarade sig genom ett misstroendevotum.

May sitter kvar – "besviken" på Labour

Theresa May blev hårt ansatt från motståndarbänkarna inför ödesomröstningen om hennes vara eller inte vara. Men premiärministern klarade sig, med en handfull rösters marginal, och uppmanar nu Labour att komma till förhandlingsbordet.

ANNONS
|

Theresa May led ett rekordnederlag när parlamentet röstade om det brexitavtal hon förhandlat fram med EU. Men när det brittiska parlamentet dagen därpå röstade om hennes position som premiärminister gick resultatet Mays väg, om än med liten marginal.

325 ledamöter röstade för att hon ska sitta kvar – och 306 emot. Direkt efteråt sträckte premiärministern ut en hand till parlamentet.

- Jag är beredd att samarbeta med alla ledamöter för att uppfylla brexit och säkerställa att denna kammare behåller förtroendet hos det brittiska folket, sade May.

ANNONS

Vill utesluta avtalslöst

Premiärministern inledde samtalen omgående. Vid en kort pressträff utanför 10 Downing Street sent på onsdagskvällen meddelade hon att hon har träffat ledare för Liberaldemokraterna, skotska SNP och walesiska Plaid Cymru. Hon förklarade sig därtill ha för avsikt att prata med en så bred grupp parlamentsledamöter som möjligt.

- Jag är besviken att ledaren för Labour ännu inte har velat delta i samtalen, men vår dörr står fortsatt öppen, säger May.

Labourledaren Jeremy Corbyns har ett villkor för samtal: att regeringen helt och hållet utesluter ett avtalslöst brexit.

- Innan det kan ske några positiva diskussioner om vägen framåt måste regeringen tydligt undanröja, en gång för alla, möjligheten till katastrofen som är ett avtalslöst utträde från EU och allt kaos som följer som ett resultat av detta, sade han efter omröstningen.

May nämnde inget om detta krav vid sin pressträff.

ANNONS

Efter att en talesperson för Labour slagit fast att det avtal som May förhandlat fram – och som röstades ner med bred marginal i tisdags – aldrig kommer att ha någon chans förklarade en talesperson för May att det avtalslösa alternativet fortfarande ligger på bordet, vad Labour än säger.

"Skämma ut Storbritannien"

I tisdagskvällens omröstning om det brexitavtal som Theresa May förhandlat fram med EU blev det ett rungande nej från parlamentet, med rekordsiffrorna 432 mot 202. Corbyn krävde omgående en misstroendeomröstning, med målet att Storbritannien skulle gå till nyval. Under onsdagen föregicks den av en hetlevrad debatt.

- Alla tidigare premiärministrar som ställts inför ett nederlag som det i går hade avgått, sade Corbyn till May under debatten, och hans partikamrater stämde in i kritik av olika slag mot premiärministern.

Labours viceledare Tom Watson frågade sig retoriskt om det var lönt att ge Theresa May möjligheten att skämma ut Storbritannien igen och slösa ännu mer tid. Från annat håll på oppositionens bänkrader ifrågasattes Mays karaktär, karisma och förmåga att känna in andra människor.

ANNONS

29 mars gäller

Theresa May kontrade med att säga att rivalerna helt saknade en egen plan för brexit och insisterade på att utträdet kommer att ske som planerat den 29 mars.

117 av premiärministerns konservativa partikamrater sade nej till hennes brexitförslag, men i misstroendeomröstningen slöt partiet bakom henne. Under onsdagen satt Theresa May också i möten med ledarna för nordirländska DUP, regeringens stödparti. Dess ledamöter röstade nej till brexitförslaget, men intygade att man hade förtroende för henne som premiärminister, vilket hjälpte henne att säkra sin position.

Nu när det står klart att May förblir landets ledare måste hon senast på måndag berätta för parlamentet hur regeringen ska gå vidare med utträdet ur EU.

EU kan vara öppet för att skjuta fram brexit till år 2020, uppger tjänstemannakällor inom unionen för brittiska The Times. I ett officiellt uttalande inför misstroendeomröstningen i det brittiska parlamentet sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas att det är upp till britterna att ta nästa steg.

Flera alternativ

Det spekuleras om andra utvägar, som ett snabbt omförhandlat utträde på annat vis eller ett helt avtalslöst utträde. Även en andra folkomröstning om brexit är på tapeten – 71 av Labours parlamentsledamöter har undertecknat ett brev till Jeremy Corbyn där de uppmanar honom att ställa sig bakom det kravet.

ANNONS

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon – som också vill se en ny folkomröstning – sade tidigare på onsdagen att Theresa May verkar osäker på vad som bör göras härnäst.

- Jag tycker inte att det verkade som om hon är beredd att överge eller ändra några av sina ståndpunkter för att lämna rum för nya idéer, sade Sturgeon efter ett telefonsamtal med May.

TT

Fakta: Theresa May

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister sedan sommaren 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU. Senare valdes hon även formellt till partiledare i Konservativa partiet.

May, som själv röstade för att stanna i EU, lovade när hon tog över premiärministerposten att lotsa landet ut ur Europeiska unionen och samtidigt försöka hela den splittrade nationen.

Hon blev kraftigt ifrågasatt efter det misslyckade nyvalet i juni 2017. Tanken var att stärka sitt mandat att förhandla om brexit, men Tories gick försvagade ur valet och fick lov att bilda en minoritetsregering.

Hennes tid som regeringschef har varit skakig. Under 2017 tvingades två av hennes ministrar att avgå på grund av skandaler och 40 kollegor i parlamentet skrev under ett brev i vilket de meddelade att de saknade förtroende för May. Det saknades då åtta röster för att kräva en förtroendeomröstning.

Förra året fortsatte problemen att hopa sig med en rad ministeravhopp. Under sommaren avgick bland andra brexitminister David Davis och utrikesminister Boris Johnson. Under hösten miste May ytterligare en brexitminister, Dominic Raab, efter oenighet om avtalet med Bryssel.

May var inrikesminister 2010–2016. Hon är gift med tidigare studiekamraten Philip. De har inga barn.

ANNONS