Storbritanniens premiärminister Theresa May vid ett besök i Kenya nyligen. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May vid ett besök i Kenya nyligen. Arkivbild.

May räknar med brexit enligt tidtabell

Oktober är fortfarande målet när det gäller att komma överens med EU om brexit, lovar Storbritanniens premiärminister Theresa May. Opinionsmässigt växer samtidigt stödet för "bremain".

ANNONS
|

- Vi arbetar för en bra uppgörelse. Vi arbetar fortfarande, liksom EU, enligt tidtabellen mot oktober, eftersom vi lämnar EU den 29 mars 2019 och vi dessförinnan behöver driva igenom lagstiftning i det här parlamentet, sade premiärminister May inför det brittiska parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samma ord uttalades även nyligen från brexitminister Dominic Raab och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier efter den senaste diskussionsrundan i Bryssel, trots att någon lösning ännu inte är i sikte om exempelvis hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera.

ANNONS

I ett utskottsförhör i London på onsdagen framhärdade Raab om att den så kallade Chequers-planen, som den brittiska regeringen enades om i somras, fortsatt är enda chansen för att föra Storbritannien intakt genom brexit.

En ny opinionsmätning visar samtidigt att en klar majoritet av britterna, 59 procent mot 41, i dag skulle rösta för att stanna kvar i EU om en ny folkomröstning hålls. Mätarna varnar dock för att mätningen sannolikt innehåller väl höga siffror för stanna kvar-sidan.

"Men siffrorna pekar mot 54 procents stöd för att stanna kvar i en eventuell andra omröstning", säger opinionsmätaren John Curtice i rapporten.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Folkomröstningen om brexit

Storbritannien röstade den 23 juni 2016 om att stanna kvar eller lämna EU. Trots att dåvarande premiärministern David Cameron och stora delar av det politiska och finansiella etablissemanget kampanjade för att stanna kvar vann lämna-sidan med 51,9 procent mot 48,1.

Cameron avgick omedelbart och ersatts snabbt av tidigare inrikesministern Theresa May, som den 29 mars 2017 formellt överlämnade det brittiska utträdesbeskedet till EU. Därefter har utträdesförhandlingar pågått, med målet att nå en överenskommelse om villkoren senast i oktober 2018.

May har lovat att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019, oavsett hur förhandlingarna går. En övergångsperiod är tänkt att löpa till den 31 december 2020 för att göra övergången så smidig som möjligt.

ANNONS