Demonstranter från Gula västarna tittar på ljusspelet över Triumfbågen i centrala Paris på nyårsafton.
Demonstranter från Gula västarna tittar på ljusspelet över Triumfbågen i centrala Paris på nyårsafton.

Macron: Vi kan göra bättre

Frankrikes president Emmanuel Macron lovar att göra mer för att förbättra medborgarnas liv, men poängterar i sitt nyårstal att ökade offentliga utgifter inte är lösningen. Samtidigt fortsätter de Gula västarna sina protester.

ANNONS
|

Nästan 150000 poliser, varav 12000 i huvudstaden Paris, hade satts in för att upprätthålla ordningen under nyårsafton när Gula västarna hade planerat nya protester. Demonstranter i de väl synliga västarna syntes bland nyårsfirare i centrala Paris, men hade aviserat att kvällen var ägnad åt firande snarare än uppror. I Bordeaux valde ett tiotal aktivister att ockupera en bro.

"Kan göra bättre"

Macrons tv-sända tal under nyårskvällen verkade vara ett försök att vända blad efter sex veckor av tidvis mycket våldsamma protester.

- Vi kan göra bättre och vi måste göra bättre, sade presidenten i det kvartslånga talet.

ANNONS

Samtidigt manade han medborgarna att "acceptera verkligheten".

- Vi lever i en av världens största ekonomier, med en del av den bästa infrastrukturen i världen. Vi betalar inget eller mycket litet för våra barns skolgång och vi behandlas av utmärkta läkare till kostnader som är bland de lägsta i den industrialiserade världen, sade presidenten.

Håller fast vid planer

Samtidigt som han erkände att samhällsservicen behöver bli bättre på landsbygden, där proteströrelsen Gula västarna föddes, framhöll han att de offentliga utgifterna inte bör öka.

Han sade att han tänker hålla fast vid sina reformplaner trots att han backat från de kritiserade höjningarna av bränsleskatterna.

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot president Macron och hans politik.

TT-AFP

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps.

ANNONS