Kylan kan kräva fler dödsoffer efter skalv

Tusentals människor som fått sina hus raserade i Iran har tillbringat en andra natt utomhus. Nu riskerar kylan att kräva ännu fler dödsoffer, efter jordbävningen där fler än 530 människor omkommit.

ANNONS
|

- Det är en väldigt kall natt. Vi behöver hjälp. Vi är i behov av allt. Myndigheterna måste skynda på hjälpinsatserna, säger en hemlös kvinna i den hårt drabbade staden Sarpol-e Zahab i statlig iransk tv.

Skalvet, med magnituden 7,3, drabbade minst 500 byar och städer, många av dem i de bergiga delarna av Kermanshah, som gränsar till Irak. Tusentals människor har sökt skydd i provisoriska läger, medan många andra tillbringat en andra natt under bar himmel, av rädsla för fler efterskalv.

ANNONS

- Fler människor kommer att dö på grund av kylan. Min familj lever i en by nära Sarpol-e Zahab, men jag kan inte ta mig dit. Jag vet inte ens om de lever eller är döda, säger Rohan Meshkat till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt kommer motstridiga insatser om räddningsinsatserna. Nyhetsbyrån AP skriver att räddningsarbetare och invånare i Sarpol-e-Zahab förtvivlat gräver i rasmassorna efter överlevande.

Först sent på måndagen hade alla vägarna i Kermanshahprovinsen öppnats för trafik igen. Men enligt myndigheterna är chanserna att hitta fler överlevande extremt låg.

- Räddningsinsatserna i Kermanshahprovinsen har avslutats, säger Pir-Hossein Kolivand, vid Irans räddningstjänst till statlig tv.

Landets andlige högste ledare ayatolla Ali Khamenei har sänt sina kondoleanser och uppmanar myndigheterna att göra allt de kan för att hjälpa de drabbade. President Hassan Rouani kommer att besöka området under dagen.

Fler än 530 människor i Iran omkom i skalvet och antalet skadade är över 8000, uppger den statliga nyhetsbyrån Irna. Från grannlandet Irak rapporteras sju dödsoffer och drygt 500 skadade.

ANNONS
TT

Fakta: Tidigare skalv i Iran

Genom Iran går flera större förkastningssprickor och landet drabbas ofta av jordbävningar. Här är några av de större de senaste decennierna:

1990 omkom 40000 människor i ett skalv med magnituden 7,4 i norra Iran. Ytterligare 300000 skadades i skalvet, som på sekunder lade flera städer och tusentals byar i ruiner.

2003 ödelades staden Bam av ett jordskalv med magnituden 6,4. Staden i sydöstra Iran finns med på Unescos världsarvslista. 31000 människor miste livet.

2005 inträffade ett skalv som krävde mer än 600 människoliv och 2012 omkom runt 300 människor när två jordbävningar skakade den iranska regionen Östra Azerbajdzjan. Regionen ligger i nordvästra delen av landet och gränsar till Azerbajdzjan och Armenien.

ANNONS