Imperiestatskronan. Fotot är från parlamentets öppnande 2008.
Imperiestatskronan. Fotot är från parlamentets öppnande 2008.

Kronjuveler klarade kriget i kunglig kakburk

Var gömmer man kronjuvelerna när kriget rasar? I en kakburk under slottet, så klart. Men säg inget till drottningen.

ANNONS
|

Den rafflande historien om några av Storbritanniens mest omhuldade juveler under andra världskriget har varit så hemlig att inte ens drottning Elizabeth har känt till den. Men nu berättas den i BBC-dokumentären Kröningen (The Coronation).

För att försäkra sig om att kronjuvelerna inte skulle hamna i nazisternas händer om kriget gick dåligt gav kung Georg VI order om en intrikat plan. Två kammare grävdes djupt nere under det medeltida slottet i Windsor. De förslöts medelst rejäla stålluckor. Och därinne förvarades de dyrbara stenarna – i en simpel kakburk.

Hela förloppet framgår av "en laddad uppsättning brev" från den kunglige bibliotekarien Owen Morshead till Mary av Teck, kungens mor. Dessa har nu hittats av Oliver Urquhart Irvine, som arbetar i de kungliga brittiska arkiven, berättar hovreportern Alastair Bruce för The Times.

ANNONS

"Lustigt udda"

Under arbetet med dokumentären blev det Bruce själv som tog upp ämnet med nu 91-åriga Elizabeth.

- Det som var så trevligt var att drottningen inte kände till detta alls, säger Bruce.

Och då tillbringade den nuvarande regenten ändå stora delar av kriget själv undangömd på slottet i Windsor, som ansågs relativt säkert.

- Att berätta för henne kändes lustigt udda.

För att värdesakerna skulle få plats demonterades uppenbarligen större saker som Imperiestatskronan (Imperial State Crown), en av den brittiska monarkins kändaste symboler och med sina tusentals diamanter ett av världens dyrbaraste föremål. Bland stenarna från kronan som stoppades i kakburken finns den legendariska Black Prince's Ruby ("Svarta prinsens rubin"), som än i dag blänker i tv varje år när Elizabeth bär kronan vid parlamentets öppnande.

Bryter nacken

I dokumentären beklagar sig drottningen över hur tung kronan är.

ANNONS

- Man kan inte titta ner för att läsa ett tal, man måste hålla upp talet. Annars bryter man nacken, ler hon.

Och då väger Imperiestatskronan bara hälften av den över två kilo tunga Sankt Edvards krona. Den sistnämnda bärs dock bara en gång i livet, vid kröningen – i Elizabeths fall den 2 juni 1953.

Dokumentären sänds i BBC One på söndagskvällen.

TT

ANNONS