Roms officiella julgran skulle sprida stämning inför helgerna – men har förvandlats till ett skämt för såväl stadsbor som turister.
Roms officiella julgran skulle sprida stämning inför helgerna – men har förvandlats till ett skämt för såväl stadsbor som turister.

Kris i Rom – julgran liknas vid toalettborste

Den kostade närmare en halv miljon kronor. Men årets officiella julgran i Rom har tappat så mycket barr att den liknas vid en plockad kyckling eller en toalettborste – en symbol för den italienska huvudstadens förfall enligt många.

ANNONS
|

Den är över 20 meter lång och har transporterats från de italienska alperna för att sprida julstämning i hjärtat av Rom. Men i stället för att skänka glädje till stadsbor och turister har granens sorgliga uppsyn hånats och förvandlats till en metafor för det omfattande förfallet i den italienska huvudstaden.

Det dröjde nämligen inte länge från det att trädet hade dekorerats för att avtäckas för allmänheten på Piazza Venezia den 8 december till att det första barret föll till marken. Snart återstod bara ett magert skelett bortom all räddning – något som har fått skämten att hagla.

ANNONS

Har fått öknamn

Julgranen har i folkmun fått namnet "Spelacchio" som grovt översatt betyder skabbig eller flintskallig. Andra har liknat den vid en toalettborste. Till och med påve Franciskus har stämt in i kritiken.

- Den i Vatikanen är mycket bättre, de borde byta plats, säger den franske turisten François Malle till nyhetsbyrån Reuters.

Exakt vad som har gått fel är föremål för diskussion. Leverantörerna hävdar att trädet var i perfekt skick när det lämnade Dolomiterna medan tidningen Il Messaggero har vädrat misstankar om att det inte täcktes över ordentligt under resan söderut.

Konsumentföreningen Codacons konstaterar att julträdet är en skam för alla som tvingas se det och kräver en utredning av varför staden har betalat 48000 euro (omkring 480000 kronor) för att transportera den sjuka granen över hundra mil från norra Italien.

Politisk kritik

På sociala medier – där Spelacchio numera har sin egen hashtagg – passar många på att ge Roms borgmästare Virginia Raggi, som tillhör Femstjärnerörelsen, en känga. De senaste åren har staden förfallit, med vildvuxna parker och trasiga vägar kantade av skräp.

ANNONS

"Som om oredan de har skapat det senaste ett och ett halv året inte var nog, nu måste vi också stå ut med den här misären" skriver en missnöjd twittrare.

TT

Fakta: "Rom suger"

Tillståndet för den italienska huvudstaden har försämrats de senaste åren. En populär webbsajt, "Rom suger", samlar bilder på förfallet – allt från nedklottrade tunnelbaneskyltar till högar av sopor som aldrig hämtas. Hashtaggen #degrado (förfall) används flitigt i sociala medier.

När Femstjärnerörelsens Virginia Raggi vann borgmästarvalet förra året lovade hon att få ordning på dåliga vägar, sophantering och kollektivtrafik. "Rom måste först och främst bli en normal stad igen. Det är ett extremt svårt ställe att bo på och så ska det inte vara i Italiens huvudstad" sade hon under valrörelsen.

Men Raggi har haft det tufft och meddelade nyligen att hon inte skulle ställa upp för omval.

Källa: The New York Times

ANNONS