Radiojournalisten Tatjana Felgengauer knivhöggs i halsen när hon befann sig på redaktionen på 14:e våningen i kanalens kontor i Moskva.
Radiojournalisten Tatjana Felgengauer knivhöggs i halsen när hon befann sig på redaktionen på 14:e våningen i kanalens kontor i Moskva.

Rysk journalist svårt skadad i knivattack

En välkänd rysk journalist har skadats svårt i en knivattack. Hon höggs i halsen av en man som bröt sig in på redaktionen till den Kremlkritiska radiostationen Moskvas eko. En man i 50-årsåldern är gripen misstänkt för mordförsöket.

ANNONS
|

Dramat utspelade sig i centrala Moskva.

- En man trängde sig in i byggnaden, förblindade byggnadens säkerhetsvakt med sprej från en flaska och tog sig sedan upp till vår våning, säger radiostationens chefredaktör Alexej Venediktov till nyhetsbyrån AFP.

Tatjana Felgengauer fördes till sjukhus efter attacken. Hon har opererats och hålls nu nersövd, enligt Venediktov.

Ytterligare två personer skadades i attacken. Angriparen övermannades av säkerhetspersonal och överlämnades till polisen.

ANNONS

Den misstänkte mannen, som är i 50-årsåldern, har både ryskt och israeliskt medborgarskap. Mannen har i förhör sagt att han har haft en "telepatisk kontakt" med Felgengauer under flera år. Han ska genomgå en psykiatrisk undersökning, rapporterar flera medier.

Moskvas eko är en av få oberoende röster i det allt hårdare kontrollerade ryska medielandskapet. Tidigare i höstas lämnade en annan av radiokanalens programledare landet efter en rad attacker mot hennes hem och bil.

Sedan 1992 har 58 ryska journalister mördats, enligt pressfrihetsorganisationen CPJ. Men få av morden har klarats upp och anmälningar om hot mot journalister leder sällan till rättegång.

TT

ANNONS