Hua Bao och Jin Bao Bao innan flytten till en djurpark i Etseri i Finland.
Hua Bao och Jin Bao Bao innan flytten till en djurpark i Etseri i Finland.

Kinas nya diplomater i Finland: Pyry och Lumi

Vårt grannland i öst har drabbats av pandafeber. Som ett tecken på goda relationer med Kina får Finland som ett av få länder i världen hyra två svartvita björnar i 15 år.

ANNONS
|

De senaste veckorna har telefonen inte slutat ringa hos Jukka Salo. I egenskap av professor och projektledare vid djurparken i Etseri i södra Österbotten har han hamnat i centrum för det stora intresset för de kinesiska nykomlingarna.

- Jag har inte kunnat sova, det ringer journalister från hela världen dag som natt. Det är den effekt som pandor har, säger han till TT som lyckas stjäla till sig en stunds telefontid.

ANNONS

- Det är bara 14 länder utanför Kina som har jättepandor. För Finland är det första gången.

Djurparken redo

Med klippor för klättring och ett klimat som påminner om Qionglaibergens står djurparken redo att ta emot Hua Bao och Jin Bao Bao, som landar i Helsingfors på torsdag. När Xi Jinping var på besök i fjol utlovades inte bara ett par jättepandor som hundraårspresent till Finland, utan han och Sauli Niinistö kom även överens om innovations- och vintersportsamarbeten.

Men Salo poängterar att en noggrann utredning kring Finlands förutsättningar som pandaland hade gjorts innan de två presidenterna skakade hand. Enligt honom handlar utbytet främst om forskning och naturvård, snarare än den berömda så kallade pandadiplomatin.

- Det slutgiltiga beslutet ligger hos Kinas president, så givetvis finns en politisk aspekt, säger han.

- Men i verkligheten diskuterar man under många år alla detaljer kring huruvida ett land kan bidra till pandaprojektet innan några andra beslut fattas.

ANNONS

Dyrt utlån

Kina har monopol på jättepandan och prislappen för de utländska djurparkerna brukar vara omkring en miljon dollar om året. Salo vill inte kommentera vad Hua Bao och Jin Bao Bao kommer att kosta, men understryker att stora delar av intäkterna ska gå tillbaka till insatser som syftar till att stärka pandan.

- Den berömda pandadiplomatin har gått igenom drastiska förändringar de senaste 15 åren. Nu finns tydlig lagstiftning kring att pengarna som kommer från pandaprojekt utomlands måste gå till bevarandet av arten i Kina.

För att finländarna lätt ska kunna knyta an till björnarna har de fått nya lokala smeknamn. Hua Bao har döpts om till Pyry (snöfall) medan Jin Bao Bao kommer att få vänja sig vid Lumi (snö).

- Jättepandor älskar snö. Lata journalister som fotar pandor på zoo i Shanghai sprider en felaktig bild av att de lever bland tropiska palmer. Faktum är att det nordiska klimatet till stor del liknar bergen i Sichuan, där de lever i det vilda, säger Salo.

ANNONS

Odlar bambu

I samband med pandalånet har lokala jordbrukare fått upp ögonen för odlingen av bambu. Hua Bao och Jin Bao Bao väntas äta över 20 kilo om dagen vardera – varav omkring 98 procent kommer att importeras från Nederländerna.

- Vi samarbetar med lokala aktörer som experimenterar med bambusorter som tål ett kallare klimat. Kanske kommer vi att kunna producera mer och mer här i Finland under de kommande 15 åren, säger Salo.

Danmark förbereder sig också för att ta emot två pandor. 1986 lånade Kina under ett kort tag ut ett par till Parken Zoo i Eskilstuna, men det tycks inte pågå några diskussioner i nuläget om att Sverige skulle få något björntillskott.

- Vi har skämtat om att om kungen skulle göra en resa till Kina så skulle han säkert få en panda i gåva. Vi är inte där ännu, men trycket kanske ökar nu när Finland och Danmark skaffar pandor, säger Allan Carlson, pandaexpert på svenska Världsnaturfonden.

ANNONS
TT

Fakta: Hyr ut pandorna

Kina – som har monopol på jättepandan – har under årtionden lånat ut pandor till vänligt sinnade länder. Men den så kallade pandadiplomatin är inte gratis. Utländska djurparker betalar omkring en miljon dollar om året för de svartvita björnarna som fortfarande är sällsynta och därför lockar många besökare.

Under kalla kriget gav Mao Zedong bort pandor som ett tecken på vänskap. Men en studie från Oxford University har slagit fast att Kina numera hyr ut pandor till länder baserat på handelsavtal och andra möjliga samarbeten.

"Varför har Edinburgh Zoo pandor när inte London Zoo har det? Förmodligen eftersom Skottland har naturresurser som Kina vill ha en del av", skrev forskaren Kathleen Buckingham som ledde studien som publicerades för några år sedan.

Nuförtiden går stora belopp från uthyrningsverksamheten tillbaka till insatser för bevarandet av arten. 2016 ändrade IUCN jättepandans status från utrotningshotad till sårbar.

ANNONS