Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180920-koreamote-763296_se.hn_1.jpg
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un avslutar sitt tre dagar långa möte med att besöka berget Paektu.

Kim och Moon träffades på mytomspunnet berg

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In har besökt det nordkoreanska berget Paektu – den plats där det sägs att den koreanska nationen föddes. Utflykten är en del av processen att föra länderna närmare varandra.

Som en avslutning på tre dagars överläggningar om kärnvapenavrustning begav sig de båda ledarna tillsammans upp på det symboliskt laddade berget.

Det är känt att Moon tycker om att vandra i berg och han har flera gånger sagt att han en dag vill besöka Paektu.

- Tiden har gått så fort så jag trodde inte min dröm skulle kunna uppfyllas, men i dag hände det, säger Moon.

Ledarna tog kabinbanan upp till en sjö på bergets topp, och promenerade runt med sina fruar.

Berget, på gränsen mellan Nordkorea och Kina, når runt 2 750 meter över havet och omnämns bland annat i Sydkoreas nationalsång och i en del nordkoreansk propaganda.

"Konkreta åtgärder"

Efter veckans överläggningar mellan ledarna, och det gemensamma uttalande som följde, uppmanar FN:s generalsekreterare António Guterres till konkreta åtgärder för att följa upp Nordkoreas åtagande att i närvaro av internationella observatörer stänga en robottestanläggning.

"De åtaganden som återspeglas i det gemensamma uttalandet innefattar viktiga militära förtroendeskapande åtgärder och ett engagemang från Nordkorea att i närvaro av experter från relevanta länder avrusta infrastrukturen för robottester", säger Guterres i ett uttalande.

"Nu är det tid för konkreta åtgärder", fortsätter han.

Nordkorea monterade ned en anläggning för kärnvapenprov i maj. Då kritiserade Guterres att inga internationella experter funnits på plats för att observera.

Förhandlingar inleds

Nordkorea har sagt sig vara redo att stänga testplatsen Yongbyon, som är avgörande för landets kärnvapenprogram, om även Washington gör eftergifter.

Enligt Moon uttryckte Kim under deras möte förhoppningar om att snart kunna träffa USA:s president Donald Trump igen. Vid mötet i Singapore i juni kom Trump och Kim överens om att arbeta mot en kärnvapenavrustning, utan att slå fast några detaljer kring hur det skulle gå till.

Guterres säger att FN kan hjälpa till i ansträngningarna för att göra Koreahalvön fri från kärnvapen och uppmanar till enighet i frågan. Nästa vecka samlas FN:s generalförsamling och USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bjudit Nordkoreas utrikesminister Ri Young-Ho till samtal i New York i anslutning till mötet.

Pompeo uppger att förhandlingar om avrustningen av Nordkorea, som ska vara klar 2021, ska inledas vid samtalen i New York och planerade möten i Wien.

Fakta: Nordkorea och Sydkorea

TT

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan Kim Jong-Un kom till makten har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats, men under 2018 har relationen tinats upp. Kim Jong-Un har träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In träffades för första gången i april i år, vid stilleståndslinjen i Panmunjom. Vid det historiska mötet skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att slutgiltigt skapa fred mellan länderna.

Fakta: Tidigare möten

TT

Nordkoreas förste diktator efter delningen på 1940- och 1950-talen, Kim Il-Sung, reste en del i Asien och Europa, men träffade aldrig Sydkoreas ledning.

Hans son och efterträdare Kim Jong-Il träffade presidenter från Seoul två gånger:

2000: Kim Jong-Il överraskade omvärlden genom att åka ut till flygplatsen och personligen ta emot sydsidans ledare Kim Dae-Jung i Pyongyang.

Hundratusentals nordkoreaner kantade gatorna under mötet.

"Vi är samma Chosun" (ungefär "koreanska folk"), sade Kim Jong-Il.

De avslutade mötet genom att sjunga en sång vars titel kan översättas "Vi vill återförenas".

2007: Stämningen var positiv i samband med Nordkoreas förhandlingar med omvärlden om nedrustning. Sydkoreas president Roh Moo-Hyun färdades i bil från Seoul till Pyongyang, och gjorde en poäng av att hoppa ur och gå över gränsen.

"Söder och norr kommer inte att ha en fientlig inställning till varandra, utan kommer att sänka de militära spänningarna och lösa tvistefrågor genom dialog och förhandlingar", hette det i uppgörelsen från mötet med Kim Jong-Il.

Men senare sade Roh att han legat sömnlös i den nordkoreanska huvudstaden inför samtalen, och känt att de inte kunde enas om något alls.

MEST LÄST