The sista numret av The Cambodia Daily, för en vecka sedan, handlade om gripandet av oppositionsledaren Kem Sokha.
The sista numret av The Cambodia Daily, för en vecka sedan, handlade om gripandet av oppositionsledaren Kem Sokha.

Kambodja slår ner mot oppositionen

Kambodjas ledare Hun Sen hotar att upplösa landets huvudsakliga oppositionsparti. Många befarar att landet är på väg mot en diktatur.

ANNONS
|

Pressen på oppositionella och självständiga röster i Kambodja hårdnar. Den auktoritäre Hun Sen varnar för att oppositionspartiet CNRP kan komma att upplösas, om partiet fortsätter att stödja sin fängslade ledare Kem Sokha.

- Om det politiska partiet fortsätter att blockera (valet) och försvara den här förrädaren, så betyder det att partiet också är förrädiskt och det är inte läge att låta det här partiet vara verksamt i Kambodjas politiska process mer, sade Hun Sen vid en ceremoni i huvudstaden Phnom Penh enligt Reuters.

ANNONS

Misstänkt för konspiration

Kem Sokha greps den 3 september, men ses som den ende som allvarligt skulle kunna utmana om makten vid det parlamentsval som väntar i juli nästa år. Han anklagas för att med amerikansk hjälp ha konspirerat för ett maktövertagande.

CNRP har sagt att man kommer att fortsätta att stå bakom sin ledare, och hotar att bojkotta valet om han inte släpps fri.

- Läget i landet, speciellt bland partimedlemmar i CNRP, är full skräck, säger Kem Sokhas dotter Kem Monovithya till Washington Post.

En kontroversiell lag som klubbades igenom i februari gör det möjligt att upplösa partier vars ledare dömts för brott.

Medier stängs ned

Situationen i Kambodja har förvärrats sedan mitten av augusti. Sedan dess har 32 radiokanaler stängts ner och personal vid icke-statliga organisationer rapporterar att de hotats, skriver The Sydney Morning Herald (SMH).

Den engelskspråkiga tidningen The Cambodia Daily tvingades att upphöra med sin verksamhet efter ett hot om skatteavgift på motsvarande 6,3 miljoner USA-dollar.

- De försöker att stänga ner alla självständiga röster. Vi har varit ett horn i sidan till Hun Sen under hela tiden vi varit verksamma, säger chefredaktören Jodie DeJonge till SMH.

ANNONS
TT

Fakta: Kambodja

Kambodja har närmare 16 miljoner invånare och är beläget mellan Thailand, Laos och Vietnam.

Landet är en monarki där kungen är statschef, men med nedtonad makt. I konstitutionen beskrivs landet som en liberal demokrati.

Kambodjas två kammare, nationalförsamlingen vars 123 ledamöter väljs i allmänna val var femte år, och senaten vars 61 ledamöter väljs av kommunfullmäktigeledamöter. Största partiet bildar regering.

Lokalval hålls också var femte val, åren innan de nationella valen.

Kambodjas starke man, Hun Sen, har lett landet sedan 1985.

ANNONS